Топлина сопственог дома нема цену: уручени кључеви припадницима Војске Србије

Топлина сопственог дома, па био то и стан од 40 квадрата се не може мерити ни са једним подстанарским, ма колико велики и луксузан био. Кључеви сопственог дома у рукама имају специфичну тежину, још када су годинама чекани, њихова тежина и значај буду још већи. Знају то припадници Војске Србије којима су данас у Великој ратној сали Старог Генералштаба свечано уручени кључеви њиховог дома.

(Фото:Лола Ђорђевић)

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић уручили су данас, кључеве од 20 станова активним и пензионисаним припадницима Министарства одбране и Војске Србије.
Обраћајући се припадницима система одбране који су данас добили стан, министар Вулин је рекао да је привилегија што можемо да кажемо да је дуг пут решавања стамбеног питања најзад завршен.

– Трајало је дуго, и баш зато што траје тако дуго, а припадници Војске Србије и безбедносног сектора уопште заслужују да се о њима брине више и да се њихово стамбено питање решава у што краћем року, ми смо покренули пројекат по наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића о масовној стамбеној изградњи. Генерација која долази иза вас ће брже решавати своје стамбено питање. Моћи ће више да се концентришу на свој рад и живот зато што ће то најважније питање, стамбено питање, бити решено много брже.

Министар одбране Александар Вулин (Фото:Лола Ђорђевић)

Ви сте свој живот провели у Војсци Србије, дали сте све од себе, чували сте је у најтежим временима, били сте ту када је било заиста тешко. Зато вам данас и захваљујем доделом ових станова. За нас нема веће радости него кад знамо да су припадници Војске Србије сигурни, збринути и да су они и њихове породице скућени. Лепо је имати коначно свој кров над главом. Радујем се због вас и ваших породица, захваљујем вам на вредној и часној служби и свему што сте урадили за своју земљу, а ово је начин да ваша земља и ваша Војска кажу хвала, поручио је министар одбране.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић (Фото:Лола Ђорђевић)

Он је додао да све што ради Министарсво одбране, све што ради ради да покаже да оног момента када постанете део система безбедности Републике Србије држава је ту да брине о вама.

„То је само доказ да се држава променила, да брине о сваком нашем припаднику и да нам је развој система безбедности веома важан. А нема развоја без људи, најбитнији су људи. Ако су они задовољни, ако је Војска јака и задовољна, ми смо пребринули највеће бриге и држава Србија може да се развија сигурно, мирно и стабилно као што заслужује, а ако немате јаку и стабилну Војску и добро организовану Полицију, ако немате систем безбедности, онда не можете да кажете да ћете имати стабилну земљу“ рекао је министар Вулин и додао да се много тога променило и да је процес уништавања Војске, вођен посебно од 2000. године, 2012. године заувек престао.

„Ми то сада видимо. Војска има већи буџет, има више новца. Можемо да уведемо солидарну помоћ за рођење детета, можемо да помогнемо нашим припадницима и повећамо плате, обезбедимо кредите и стан, зато што се штедело у протеклом периоду и зато што се од 2012. године на овамо штедело, а сада се виде плодови те штедње. Наравно да нам је на првом месту развој система безбедности“, истакао је министар одбране.
Одговарајући на новинарско питање о масовној изградњи станова за Војску и Полицију и планираним локацијама за изградњу, министар Вулин је напоменуо да је понуђено неколико локација, а да је на локалним самоуправама да одреде да ли им то одговара или не одговара.

– Све што продајемо из Мастер плана су објекти који нису потребни за функционисање војске, а део тога можемо да користимо за побољшање стандарда свих припадника, али на првом месту за наоружање и опрему. Треба прво изнети прецизне потребе и не можемо у овом тренутку да кажемо тачан број поделе станова. Ни Безбедносно-информативна агенција, ни Министарство унутрашњих потреба ни Војска Србије нису дали тачне потребе. Ми ћемо дати тачне потребе које сада имамо, али ћемо размишљати и о будућности, како ћемо се развијати и ићи ћемо корак напред. Државна комисија ради па ћемо видети у ком временском периоду и на којим локацијама ће се градити. Не можете изградити 30.000 станова одмах, али у фазама можете, и неће нико чекати 30 година, а то нам је циљ, као што је већина људи који су данас добили стан. Данас смо овде имали и удовице наших официра који читав живот нису решили своје стамбено питање, рекао је министар Вулин и додао да је веома важно да припадник наше војске зна да оног момента када уђе у систем и постане припадник наше војске може да рачуна на решавање стамбеног питања брзо, не на крају радног стажа него док је у систему, како би могао да планира породицу и свој живот те стога има смисла и жеље да остане у Војсци.

(Фото:Лола Ђорђевић)

Министар Вулин је подсетио да су повећане дневнице и зараде, да је уведена солидарна помоћ, да се додељују станови, напоменуо је да ће сваки војник имати најмање два комплета нових униформи и да се у касарнама интензивно ради на томе да сва техника буде покривена.
 
„Све што радимо радимо да се побољша материјални положај војске, и то ћемо наставити да радимо“, закључио је министар Вулин.

Генерал Диковићје истакао да је  стална брига о људима, о њиховом задовољству, условима живота и рада, односно статусу и стандарду, приоритетан задатак Министарства одбране и Војске Србије.

– Нама је стало да имамо борбено оспособљеног човека, апсолутно задовољног, посвећеног професији и задацима које обавља за државу. Ово данас је био један пример те бриге о људима која се не огледа само у додели станова, већ у низу других активности које је министар одбране покренуо у току прошле, а и ове године. Овде нећемо стати и поново бих истакао пројекат о изградњи 30.000 станова који ће допринети том миру и стабилности људи да се могу више посветити породицама, а да мање брину о томе шта ће бити ван посла и да ли ће се ствари одвијати онако како треба. Надам се да ће реализација тог пројекта умногоме повећавати и одговорност људи за оно што раде на радном месту, истакао је генерал Диковић и додао да је то порука свима да Министарство одбране и Војска Србије имају одговоран задатак, воде рачуна о људима и да је најважније да људи буду задовољни.

(Фото:Лола Ђорђевић)

Начелник Генералштаба је, одговарајући на новинарско питање да ли су станови који су данас додељени нови, рекао да су то станови пронађени у систему одбране које су дуги низ година користили они који немају много везе с Војском.

Вероватно има још таквих станова, јер Београд је огроман град. Нису поделе станова увек биле праведне, што се и сада види. Међутим, акцијом наших органа, Војне полиције и МУП-а, ми налазимо те станове и дајемо их нашим људима, истакао је генерал Диковић

 

Коментари: