Амерички председник Доналд Трамп наредио је Пентагону да планира војну параду у Вашингтону налик на ону којом се у Паризу обележава Дан пада Бастиље.

Желим параду попут оне у Француској. Она се организује на највишем ниову војске — рекао је Трамп на састанку у америчком Министарству одбране 18. јануара коме су присуствовали секретар одбране Џим Матис и командант Здруженог генералштаба америчких оружаних снага Џозеф Данфорд, преноси «Вашингтон пост», цитирајући неименованог војног званичника.

Бела кућа је потврдила да су припреме у току, али није изнела детаље.

«Председник Трамп снажно подржава припаднике америчких оружаних снага који свакодневно ризикују живот да би наша домовина била безбедна», изјавила је представник за штампу Беле куће Сара Сандерс.

— Затражио је од Министарства одбране да се позабави питањем прославе на којој би сви Американци могли да им изразе поштовањемерички председник, који није служио у Вијетнаму након што му је војна обавеза пет пута одлагана, био је дубоко задивљен парадом одржаном у паризу 14. јула.

Амерички и француски војници заједно су дефиловали Јелисејским пољима како би обележили стоту годињицу уласка Америке у Први светски рат и Дан пада Бастиље.С тим у вези, пензионисани амерички генерал Пол Итон јуче је изјавио:

«Доналд Трамп увек изнова потврђује да има ауторитарне склоности, а ово је још један забрињавајући пример».

Он је истакао да је Трамп раније хвалио тактике аутократа попут Садама Хусеина и Владимира Путина:

«Нажалост, осим врховног команданта оружаних снага, добили смо и умишљеног диктатора банана републике».

Алудирајући на Трампове критике упућене демократама зато што нису аплаудирали његовом обраћању нације, Ричард Пинтер, саветник за етику бившег председника Џорџа В. Буша, написао је на Твитеру:

Супер. Баш као у Северној Кореји и Русији. А шта ћемо са свим тим издајницима који не тапшу када наш Драги вођа држи говор?

Тагови: ; ; ; ; ;