Драго нам је да је комесар Хан у посети Црној Гори, како би представио Стратегију за европску перспективу Западног Балкана. Захваљујемо на позитивним порукама који су он и висока представница Могерини послали Црној Гори и региону приликом представљања стратегије. Црна Гора има разлога да, као земља која је највише одмакла у процесу преговора, буде задовољна оним што је поручено кроз ову стратегију. То је одржива платформу за проширење како за земље у процесу, тако и за ЕУ. То је јасна порука да смо дио Европе и да то треба да постанемо и формално, изјавио је данас премијер Црне Горе Душко Марковић, преносе медији.

 

„Напредовање по заслугама земаља остаје важећи принцип, што је и реално и правично,“ казао је премијер и истакао:

„Желим да поновим да се Црна Гора већ понаша као чланица у многим аспектима. Ми смо солидарни у погледу вањске и безбедносне политике, што показује нашу опредељеност и прихватање европских вредности. У региону смо успоставили и одржавамо добросуседске односе не генеришући проблеме већ дијалог. Посветићемо се даљим реформама, у свим кључним областима“.

Марковић окренуо леђа Русији

Да поновим што сам рекао и у уторак, досадашњи резултати које је Црна Гора остварила на европском путу су одраз политичке воље и друштвеног консензуса за спровођењем свеобухватних реформи у свим областима. Томе је Влада у потпуности посвећена.

Црна Гора и црногорска Влада не лутају између више опција. Ми смо опредељени за европске вредности и без дилеме европској интеграцији. Због тога желимо да искористимо време пред нама, не само у погледу отварања три преостала поглавља у првој половини ове године већ укупну динамику преговора, укључујући затварање поглавља, и верујемо да ћемо уз нашу одлучност и подршку Комисије моћи да одржимо и унаприједимо ову динамику“, казао је Марковић.

Овом изјавом премијер Црне Горе заправо је окренуо леђа Русији, иако грађани Црне Горе не деле са њим мишљење. Могуће је ипак, да се као када је било у питању признање Косова*, ради о „визији владе„.

Ни комесар за европску суседску политику Јоханес Хан није имао примједби на Марковићеве речи.

Подсетимо ипак премијера, по чему се Црна Гора разликује од држава Европске уније: недостатку основних људских права, лошем здравству, партијском запошљавању и сходно томе незапослености „партијски неподобних“, дискриминацији, прогону политичких противника, прогону Цркве, писма и језика, прекрајању идентитета, рату кланова од којих један предводи сам премијер. Оваквих примјера нема ни у једној земљи ЕУ, а навели смо само дио њих.

Грађанима ЕУ Нову годину није честитао порез од високих 21%, лоша, односно непостојећа социјална политика. У ЕУ не умиру деца јер немају за љекове и храну, нити као жртве породичног насиља.

ЕУ, то је ваљда требао да примети Хан, баш по ничему не личи на Црну Гору.

 

 

ИН4С

Тагови: