Представници пет западних земаља поздравили су изјаве косовских политицких лидера о повлачењу идеје о укидању Специјалног суда.

У саопштењу амбасада САД-а, Немачке, Француске, Велике Британије и Италије у Приштини косовски лидери се, међутим, подсећају да «одрже своју реч а све косовске институције да испоштују своје обавезе, преноси АП.

АП подсећа да је у децембру прошле године део косовских посланика покушао да измени закон о Специјалном суду настојећи да његова овлашћења прошири и на Србе.

Косовски председник Хашим Тачи поново је пре неколико дана рекао да је питање Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК затворено 2015, када је косовска скупштина усвојила закон о његовом оснивању, преносе приштински медији.

— Ово питање је затворено још у лето 2015, а галама која се касније подигла је била непотребна и без утицаја — рекао је Тачи за РТВ Дукагјини, преноси Унмик у свом прес клипингу.

Како је раније писала «Газета експрес» премијер Рамуш Харадинај је подршку иницијативи за укидање Специјалног суда повукао под притиском амбасадора земаља Квинте, посебно америчко амбасадора Грега Делавија који је у последњем упозорењу упућеном Харадинају, председнику Хашиму Тачиу и председнику парламента Кадри Весељију, поручио да ће се у супротном они суочити са озбиљним последицама.

Од подршке иницијативи за укидање Специјалног суда најпре је одустао Весељи, који је као председник парламента ту иницијативу проследио Харадинајевој влади на мишљење.

Танјуг

Тагови: ; ; ;