Француска нема чврст доказ да су снаге које подржава сиријска Влада користиле хлор у нападу на цивиле, изјавила је француски министар одбране Флоранс Парли.

Она је за француске медије рекла да Француска има потенцијалне доказе о употреби хлора, али да не постоји чврст доказ за то.

Прлијева је додала да су масивни ваздушни напади у Сирији забрињавајући, да их треба зауставити, те да хуманитарни коридори морају остати отворени.

Она је нагласила важност одржавања дијалога између свих страна и напоменула да Француска у Сирији има само један циљ, а то је борба против Исламске државе, пренео је «Спутњик».

Коалиција предвођена војском САД је у среду, 7. фебруара, саопштила да су извршени дефанзивни ваздушни напади против провладиних снага у Сирији, које су извршиле напад на генералштаб «Сиријских демократских снага», које имају подршку САД.

Независна комисија за истрагу у Сирији је у уторак, 6. фебруара, саопштила да води истрагу о наводној употреби хлора у сиријским покрајинама Идлиб и Источна Гута.

Руско Министарство спољних послова је тврдње САД о употреби хемијског оружја назвало «наговештајима», а Министарство одбране Русије је одбацило оптужбе, тврдећи да су оне засноване на гласинама.

Сиријско Министарство спољних послова је, такође, оптужбе САД назвало неоснованим и осудило саопштење коалиције.

Срна

 

Тагови: ; ; ;