Снег и ледена киша засули су делове Француске, због чега је у Паризу за посетиоце затворена Ајфелова кула, али је бело рухо француске престонице одушевило туристе, којима се чак пружила и несвакидашња прилика да се сноубордом спусте низ падине Монмартра.

Ајфелова кула, најпосећенија париска знаменитост, била је затворена целог јучерашњег дана, а ни данас неће примати посетиоце «како би се осигурала њихова безбедност», саопштила је компанија која је надлежна за управљање чувеним торњем из 19. века, преноси АП.

Радници пажљиво чисте снежне наносе са челичне структуре торња и уклањају лед са његових степеница и платформи, али со не смеју користити јер би она могла да нагризе метал и оштети иначе тешко одржаване лифтове куле.

Обилне снежне падавине су, раније ове недеље, стотине возача током више сати онемогућиле да наставе пут, изазвавши досад најгоре саобраћајне гужве у париском региону, а данас су градске власти апеловале на возаче да не седају за волан.

Па ипак, снег који је пао у престоници Француске није био тако драматичан.

Чаробно је. Први пут сам у Паризу. Планирали смо ово путовање одавно, али нисмо знали да ће бити оволико снега, предивно је,  казе Џејмс Гизлер (23) из Девенпорта у Ајови.


Слични су утисци и 21-годишње Маргарете Ерлингс из Белгије која је, каже, у Паризу раније већ била, али у летњем периоду.

Морам да признам да ми се Париз, овакав какав је сада, више допада јер личи на бајку, на снежни рај, каже она.

Француске метеоролошке службе прогнозирале су још снежних падавина, а власти су упозориле на опасне услове у скоро четвртини земље.

Међутим, француска полиција је, наводећи као разлог побољшање услова, вечерас укинула забрану проласка великих камиона кроз париски регион.

Танјуг

 

Тагови: ; ; ;