Торент: Пуђдемон је једини кандидат

Председник парламента Каталоније Рођер Торент инсистирао је данас на томе да свргнути лидер региона Карлес Пуђдемон остаје једини кандидат за формирање нове владе и поновио је свој позив да се преговорима нађе политичко решење кризе.

 

 

Торент, који је постао председник парламента након ванредних избора у децембру, рекао је британском дневнику „Гардијан“ да је, док се нада да ће бити успостављен дијалог са Шпанијом, Каталонији неопходна нова влада којом ће бити укинуто директно руковођење Мадрида над регионом.

Каталонија је под контролом шпанских власти од краја октобра, када је премијер Маријано Рахој на једнострану иницијативу Пуђденома за независности региона активирао Члан 155 Устава како би распустио сецесионистичку администрацију и расписао нове изборе.

„Неопходно нам је формирање владе што је пре могуће како би тиме са политичке сцене Каталоније био елиминисан и Члан 155. Пуђдемон је једини кандидат. Он је приједлог парламентарне већине и у парламентарној демократији тај кандидат је једини који има подршку посланика“, наглашава Торент.

Британски лист подсећа да Пуђдемонова кандидатура представља проблем, јер је он у самонаметнутом егзилу у Бриселу у протеклих дуже од три месеца, а непосредно по повратку у Шпанију суочава се са могућим хапшењем на основу оптужби за побуну и злоупотребу јавних фондова.

Шпанска Влада одбацила је могућност повратка Пуђдемона на функцију и сугерише да каталонски парламент изнесе „чистог кандидата“.