Председник Српског националног савета др Момчило Вуксановић упозорио је у петак црногорског омбдусмана Шућка Баковића на изузетно тежак положај српског народа.

У писму које је упутио заштитнику људских права навео је да су за СНС, осим њега, недоступне све друге државне институције.

То потврђује и однос највиших државних институција према вашем захтеву за изјашњавање о кршењу Уставом гарантоване равноправности ћириличног писма.

У грађанској Црној Гори српски народ је третиран као мањински, иако званични попис становништва показује да у Црној Гори нема већинског народа. Свим другим мањинским националним заједницама омогућено је право коришћења заступљености у парламенту.

Вуксановић наводи да драстичан случај дискриминације и кршења равноправности показује чињеница да национални савет српског народа у Црној Гори, који представља скоро 30 одсто укупног становништва, за функционисање и реализацију пројеката на заштити идентитета, добија исто онолико средстава колико и национални савет са процентом становништва.

За Србе, посла нема

Представника српског народа у Црној Гори нема у државним институцијама, од месне заједнице до дипломатије. Не постоји могућност да се у државним институцијама и локалној самоуправи запосли неко ко се национално изјашњава као Србин, због лако уочљиве пристрасности и злоупотребе Управе за кадрове Црне Горе — истиче Вуксановић.

http://www.novosti.rs

Тагови: ; ; ; ;