Велика Румунија: Букурешт тражи границу до Дњестра

Бивши председник Румуније Трајан Басеску затражио је да се ревидирају резултати Споразума Рибентроп—Молотов, пише „Дескид“.

Басеску намерава да декларацију о промени молдавске границе да парламенту на разматрање већ ове недеље. По мишљењу Басескуа, Споразум Рибентроп—Молотов довео је до укључивања Бесарабије у састав СССР, а сада је дошло време да се туда повуче граница Румуније.

Према речима политичара, успостављање границе ће помоћи да се „поврати достојанство народа Румуније“. Басеску је навео да се ради о „уједињењу“ са Молдавијом обалом Дњестра. На овај начин, према верзији Басескуа, Румунија не претендује на заузимање украјинског дела Бесарабије.

Ипак, како медији наводе, реторика председника је забринула неке украјинске експерте који су у декларацији видели опасност за своју земљу. Ствар је у томе што Басеску осуђује Споразум у целини, иако је овај документ дао територијални статус не само Бесарабији, већ и значајном делу територије совјетске Украјине која улазе у састав савремене Украјине.

Споразум Рибентроп—Молотов, који су постигли Немачка и СССР, био споразум о ненападању између Трећег рајха и Совјетског Савеза. Потписали су га 23. августа 1939. године у Москви совјетски министар спољних послова Вјачеслав Молотов и немачки министар спољних послова Јоахим фон Рибентроп. Међусобни пакт о ненападању био је на снази до почетка Операције Барбароса 22. јуна 1941. године када је Немачка напала СССР.

Спутњик