На затвореној за јавност седници Европске комисије по први пут је разматрано будуће устројство Украјине.

 

Радна група основана је са циљем налажења средњерочног решења за Украјину пошто Русија и САД воде кулоарне преговоре на нивоу Сурков-Волкер искључивши ЕУ из овог процеса а споразум «Минск 2» је за време овог процеса замрзнут.

 

Следеће околности такође су постале основа за разматрање овог питања.

Прво, разумевање немогућности да се одржи унитарну Украјину са истим Уставом у границама које је наследилао после распада Совјетског Савеза.

Друго, немогућност враћања Донбаса у политички механизам одлучивања у Кијеву.

 

Треће, спремност Варшави после Закона о сузбијању  идеологије Бандере и предуземања других мера да се баве са следбеницима идеологије ОУН-УПА (организација чија је делатност забрањена у Русији), укључујући почетак легализује концепт «источне Малопољска».

Четврто, Мађарска концентрација неопходних снага и имовине на граници са Украјином да под прве контроле преузму читаву територију Транскарпатије. Поред тога, анализа политике Будимпеште каже да је јавно мњење земље већ спремно за повратак овог источног региона.

Као један од главних сценарија на састанку радне групе сматра да је почетак сценарију хуманитарне катастрофе у Украјини због корупције у влади и њихове неспособности да се избори са функцијама владе. Препознато је да је у овом случају увођење мировних контигената прихватљиво за спречавање хуманитарне катастрофе у Украјини. Међутим, то захтева дефинисање зона разграничења њихових активности. Ово питање ће се разматрати на наредним састанцима.

Тагови: ;