Само четири минута после полетања у 14.21 са аеродрома Домодедово у Подмосковљу, путнички авион “ан-148” компаније “Саратов ерлајнс”у недељу по подне нестао је са радара и са њим је изгубљен контакт. Већ ова вест је наговештавала трагедију, а нешто касније је потврђено да се авион, у коме је била 71 особа, срушио.

Авион је био на лету 703 Москва — Орск, граду у области Урала, у близини руске границе са Казахстаном, у Оренбуршкој области. У авиону је било 65 путника

У несрећи нема преживелих.

Становници Раменског округа који су видели пад авиона тврде да се са неба стропоштала ватрена буктиња.

Очевици тврде да при удару авиона у земљу на пољу између села Аргунево и Степановско одјекнула јака експлозија. Судећи по њиховом казивању, летилица је горела још у ваздуху у паду са висине од око два километра.

На твитер-налогу сајта за праћење летова Flightradar24 наведено је да је авион падао брзином од 1.000 метара у минуту, и то пет минута након што је полетео.

Експерти сада треба да утврде да ли је у авиону била експлозивна направа или се он срушио због неког другог разлога. У контроли лета суседног аеродрома Жуковск тврде да нису тачне тврдње неких новинара да је посада тражила да слети на тај аеродром. Уосталом, летилица се изгубила са радара после неколико минута лета.

До 18 сати у недељу је пронађена једна црна кутија, а другу су помоћу дронова тражили у току ноћи. На месту несреће пронађена су два тела погинулих и велики делови авиона.

Први телевизијски снимци приказали су остатке авиона на пољани под снегом.

— Спасиоци су успели да стигну на место несреће, мада је кретање отежано због снега. Има доста тела и делова тела — наводи се у првим извештајима.

Одмах по несрећи, појавиле су се гласине да се авион сударио са једним хеликоптером који припада пошти. Али са лица места, из Министарства за ванредне ситуације, врло брзо је стигла вест да ништа осим делова авиона на земљи није пронађено. И Пошта Русије је убрзо демантовала гласине да се авион сударио са њеним хеликоптером.

Руски медији су објавили да је на месту пада авиона уочен велики број коверти. Ту чињеницу је објаснила Пошта Русије наводећи да се у авиону налазила пошта укупне тежине 30 килограма.

Авионом “ан-148” је управљао искусни пилот Валериј Губанов који је имао више од пет хиљада сати летења од којих је 2.800 сати на таквом типу авиона као што је “антонов”. Портпарол “Саратов ерлајнса” Јелена Воронова изјавила је да је авион који се срушио био у добром техничком стању.

Извор службе за ванредне ситуације наводи да би лоши временски услови, грешка пилота или технички квар могли да буду узрок несреће. Тај извор је додао да, међутим, временски услови нису били толико лоши.

Руски председник Путин упутио је изразе саучешћа породицама особа које су настрадале у трагедији и наложио успостављање владине комисије која ће се бавити истрагом о паду авиона. Он је одложио планирани пут у Сочи како би пажљиво надгледао истрагу пада авиона.

У Оренбуршкој области ће у понедељак бити дан жалости због погинулих путника и посаде.

Новости

 

Тагови: ;