Бањалука мора да ради на уређењу инфраструктуре. Потребна су још најмање три моста у граду и приградским насељима, уређене земљишне књиге, али и модеран и фреквентан аеродром, уколико желимо да напредујемо и у пословном и у туристичком смислу — каже, у интервјуу, за «Новости», Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

— Бањалука има аеродром, али се он налази на подручју општине Лакташи. И осим што се зове «Аеродром Бањалука», ми са њим, нажалост, немамо ништа, јер је његов власник Република Српска. Тако да град Бањалука нити је власник аеродрома, нити њиме управља — каже градоначелник.

Како Град утиче на побољшање услова рада у «Аеродрому Бањалука»?
— Покушавамо с менаџментом аеродрома да пронађемо заједнички језик. Оваква ситуација са аеродромом је велика препрека за развој туризма и бизниса. Кад год причамо с потенцијалним инвеститорима, једно од првих питања је аеродром, као и линије које имамо. О свим променама у вези са аеродромом, засада је адреса Влада РС.

Да ли сте задовољни туристичким развојем града?
— Аеродром је једна од главних препрека развоја туризма, а друга је смештај. Бањалука нема конгресни туризам. Потребна нам је велика и модерна конгресна сала. Теслић и Јахорина сада доминирају у тој области. Имамо 1.900 лежајева распоређених углавном у мањим објектима и неколико стотина у приватној режији који се издају путем интернета.

Споменули сте дa су Бањалуци потребна још три моста?
— Дефинитивно Бањалуци требају још најмање три нова моста. Треба нам мост у Долцу, још један у Чесми и на Врбасу, на локацији Крмина. Очекује се почетак градње на локацији садашњег Зеленог моста крајем године, док изградња моста код Витаминке није планирана у овој години.

Грађани су добили нову топлану. Да ли сте задовољни квалитетом грејања?
— Од топловодне мреже зависи и квалитет грејања. Очекујем већ наредне године да се доста тога промени набоље. У појединим деловима града имамо преоптерећење на мрежи, и ту морамо да растеретимо топловод. Новом топланом решили смо редовност грејања, па не морамо више да размишљамо о набавци мазута, али и о издвајањима од 10 до 20 милиона марака годишње за Топлану.

Када ће СНСД да обелодани ко су кандидати за најважније функције на изборима?
— Мислим да је почетак јула законски рок за предају кандидатских листа и да је то најреалнија опција. Унутарстраначки разговори, као и увек до сада, донеће најбоља решења. Официјелни став СНСД је да као најјача странка има кандидате и за председника и за српског члана Председништва БиХ.

Тагови: ; ;