Прича — о томе како су у ноћи између 7. и 8. фебруара Сједињене Америчке Државе «поразиле» у Сирији «руски војни конвој приватне војне компаније «Вагнер», борце који су заједно са Асадовим снага покушали да поврате нафтна поља која држе амерички савезници — Сиријске демократске снаге (СДФ) на челу са Курдима»- добија све невероватније чињенице и детаље, а ја ћу на све то додати још једну необичну. Свакако, горе не може бити.

Дакле, пре 2 дана је турски лист Дневни Сабах објавио чланак под насловом «САД грешком бомбардовале Курде из Сиријске демократске коалиције у југоисточном делу провинције Деир ел Зор». У њој се наводи да је, према сиријским провладиним медијима, америчко ваздухопловство грешком бомбардовало СДФ, због погрешних координанти. Од последица ваздушних удара је, како се наводи, страдало 300 Курда.

 

Чланак је већ избрисан. Али постоји скриншат наслова и првог параграфа. Штавише, прекопирани чланак са линком до оригиналног текста је сачуван на једном од пакистанских сајтова.

Колико је ово тачно — не бих да судим. Нарочито због више него сложених односа Турске са САД и Курдима. Међутим, имајући у виду какву врсту хистерије покрећу око теме «руских губитака» у истом региону и под истим околностима, смем да претпоставим да може бити да се тамо свашта десило. И невероватна бука о «руским плаћеницима» може бити само димна завеса која треба да сакрије нешто друго. На пример, америчку грешку.

Наравно, ово је само верзија. Верзија која, имајући у виду сва питања, спорове, пропусте и «вести», такође, има право да постоји.

П.С.
Чисто да бисмо се боље разумели. Обратите пажњу ко је извор медијима који објављују вести о «погинулима у Сирији». И погледајте листове и портале који су их пренели.

Јулија Витјазова за Њуз фронт

Тагови: ; ; ; ; ; ;