Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је његова посета Хрватској од изузетног значаја и да постоје области у којима ће се у кратком временском периоду постићи значајни резултати. Одговарајући на питања хрватских новинара, Вучић је рекао да понизност није мера поштовања. Захвалио се хрватској држави на «одлично организованој посети», као и Србима на одличном дочеку.

Александар Вучић је у разговору са новинарима након посете Вргинмосту сумирао посету Хрватској.
Новинари хрватског огранка Телевизије Н1 и телевизије Нова инсистирали су на његовом говору у Глини, као и да ли ће се оградити од тог говора.

«Оно што ви не разумете то је да су наша виђења онога што је било 1995. године потпуно различита», рекао је Вучић у настојању да објасни да потпуно различит поглед Срба и Хрвата на прошлост не сме да буде разлог да не разговарају о будућности.

На том питању, иначе, и извињењу, део хрватских медија инсистирао је још уочи посете српског председника, током ње, а обраћање у Вргинмосту искористили су да га још једном поставе.

На питање ТВ Нова о томе да ли ће се извинити и да ли тај говор оптерећује односе две земље, Вучић је рекао:

«Чуо сам безброј истих питања. Интересантно је да је та мера ваше подршке и поштовања директно пропорционална понизности, коју очекујете од некога ко би дошао међу вас. Такву врсту понизности с моје стране, или страха и потребе да се додворавам, никад нећете видети», одговорио је председник Србије.

Вучић је додао да је једини територијални спор који имају две земље питање границе на Дунаву.

«На увреде нисам одговарао увредама»

Приметио је да је био учтив, одговоран и озбиљан, те да на увреде није одговарао увредама и тешким речима.

«И данас сам слушао лажи и неистине о себи и немам проблем да на то одговорим», рекао је Вучић додавши да Срби и Хрвати имају потпуно различите погледе на оно што је било пре 23 или 28 година, али да то не значи да не треба да живе заједно и да разговарају.

Каже и да је срећан јер ниједан хрватски председник или премијер са којима се нико у Србији не слаже никад неће доживети у нашој земљи хајку на какву је он наишао.

«Рекао сам, ваша жеља да према некоме имате пристојан однос увек мора бити диркетно пропорционална мери понизности која се мора показати. Нећете то доживети. Рекао сам да немамо територијалних проблема са Хрватском. Једино што вам је било потребно јесте – да ли бисте добили нешто што бисте користили за лично понижавање председника Србије. Тај филм нећете гледати», каже председник.

«Све куће породице Вучић у селу Чипуљић спаљене 1992»

Председник Вучић је коментарисао и емисије на ХРТ-у. «Синоћ су ми саветници показали какве су емисије биле о мени на ХРТ-у. Ја сам се на то насмејао. Слушао сам приче о бахатом четнику, иако ми нико у широј породици није био четник», каже Вучић.

Навео је и да су све куће Вучића 1992. године у селу Чипуљић спаљене, а да он није тражио извињење, него да је желео да причамо о будућности.

«Једино што је вама било потребно, то је хоћете ли да добијете нешто што бисте могли да искористите за лично унижавање председника Србије и некога из Србије. Тај филм, стоти пут вам понављам, нећете гледати. А јел’ вас занимало можда ко је спалио моје куће или вас то не интересује јер је то неважно – тежа је једна реченица него што је неко некоме куће спалио или неко некога убио», навео је Вучић.

«Такве гадости о себи које сам чуо на националном програму, не памтим од 1990. Нисам се нарочито насекирао. То је и мера разлике на којој морамо да инсистирамо», поручио је Вучић.

«А та врста понизности, потребна да би неко био добар да се ‘кандидује’ да разговара са неким из Хрватске, то није добар пут. То ни до чега неће довести», сматра председник Србије.

На поновљено инсистирање хрватских новинара по истој теми, он је поновио да су наша виђења о ономе што је било 1995. потпуно различита.

«Ви када хвалите ‘Олују’, то је празник у Хрватској и ми вас разумемо. А за нас је то дан туге и то је код свих Срба исти случај, и оних који живе овде и оних у Београду», каже он.

На добацивање да у том говору помиње «велику Србију», узвратио је да тога у говору уопште нема, да су то додали, али и да нема места њиховој нервози.

«Нешто вам не иде, па се секирате. Јурили сте ме, па уђе неки посланик да ми добацује. Само због једне ствари сте дошли, ништа вас друго не занима», рекао је Вучић, замоливши их за пристојност и стрпљење да саслушају његов одговор ако га већ питају.

На питање како се осећа у Хрватској, каже да се осећа одлично свуда.

Важан разговор са Грабар Китаровићевом

Упитан шта очекује од председнице Хрватске поводом побољшања положаја српске заједнице, Вучић је рекао да је разговор који је имао са њом био важан и да верује да ће она остварити добар резултат за припаднике хрватске мањине у Србији, што ће значити остварење више права Срба у Хрватској и већу пажњу коју ће добити.

«То су конкретни резултати које ћемо имати и биће највидљивији», нагласио је он. Рекао је да верује у добре ствари у будућности, у више поштовања, разумевања, као и да се нада мањим емоцијама.

Захвалио се хрватској држави на одлично организованој посети, као и Србима на одличном дочеку.

На питање да ли је реална његова идеја о заједничком економском тржишту у региону, Вучић одговара потврдно.

«Реално је када људи желе да говоре о реалном и рационалном животу и ономе што је важно за њихове судбине. Тешко је када људи имају емоционални приступ и када мислите да се на мржњи нешто може изродити», рекао је он.

Уверен је да је то будућност, да је важно за све. «Можете да одбијате ту идеју годину, три или пет, али после тешко. После тога људи морају на то да рачунају. Људи ће тражити бољи живот», рекао је Вучић.

«Посета од изузетног значаја»

Председник Србије је оценио да је његова посета Хрватској била од изузетног значаја и да постоје области у којима ће се у кратком временском периоду постићи значајни резултати.

«Очекујемо веће поверење хрватских власти и Срба, већу подршку, веће укључивање у рад државних органа, решавање отворених проблема за припаднике српске заједнице. Ми смо спремни да помогнемо», рекао је Вучић новинарима у Вргинмосту, сумирајући посету Хрватској.

Вучић је истакао да је поносан на то како се српска делегација понашала у Хрватској – рационално, одговорно и озбиљно.

Најавио је и да ће ускоро упутити позив хрватској председници да посети Србију, и да ће до тада, пре њене посете, већ бити и неких опипљивих резултата онога што је договарано.

Рекао је да може да бира где жели да дође, у Суботицу, Нови Сад, Сомбор, било који град Србије, додајући да ће до тада сигурно бити опипљивих резултата те посете.

«Мени је теже пало то што је на мети критика била председница Грабар Китаровић него што су мене вређали последњих седам дана», рекао је председник.

«Показаћемо одговорно лице»

Када хрватска делегација буде долазила у Србију, неће бити проблема, истакао је Вучић.

«Без обзира на то, јер видим да се нека врста политичке хистерије због моје посете не смирује у Хрватској, у Србији неће бити таквих проблема са државним званичницима. Ми ћемо показати лице одговорних, оних који гледају у будућност, а они који се не буду придржавали тог става носиће политичке последице у наредном периоду», најавио је Вучић.

Оценио је добрим што су покренуте мешовите комисије, како би се макар знало да нисмо у стању да се договоримо око граничних питања.

«Уверен сам да ће и око несталих лица бити помака, јер је то важно за породице било да су Срби или Хрвати», подвукао је он.

Истакао је да би, ако се у инфраструктури нешто направи, када је у питању железничка пруга Загреб–Београд, могао да каже да су резултати више него очекивани.

«Срби треба да граде добре односе с Хрватима»

Председник Вучић је поручио Србима у Хрватској да се не осврћу на увреде да су четници – тако је реаговао на констатацију да су Срби у хрватским медијима и јавности називани четницима, а Вргинмост центром четника.

Нагласио је да они треба да живе нормално, по своме, да граде добре односе са комшијама Хрватима, да не показују било какву нервозу и да гледају како себи да обезбеде више посла.

Позвао је новинаре на обе стране да стишају мало емоције и да сви покажемо да смо у стању да на рационалан начин разговарамо о свим проблемима.

Према његовим речима, важно је да решавамо проблеме обичних људи у будућности.

Казао је да је у Вргинмосту разговарао и са много Хрвата, да су га у школи сачекали и Хрвати и Срби, и да није ни знао које је дете које националности, те да је донео мало помоћи, као и да ће то бити политика Србије у будућности.

РТС, Танјуг

Тагови: ; ; ; ;