Аустријски канцелар Себастијан Курц каже да је Аустрија признала Косово и да тај став неће мењати.

Себастијан Курц је, пред седницу Владе, поводом буре која се дигла због изјаве вицеканцелара Хајнц Кристијана Штрахеа Политици да је Косово део Србије, нагласио да је Аустрија пријатељ и да подржава Западни Балкан и да се труди да дâ допринос нормализацији односа Београда и Приштине.
На питање да ли је Штрахеово опредељење да подржи једну страну ослабило посредничку позицију Аустрије, уместо Курца одговорио је сам Штрахе, који је негирао ту тврдњу.

Он је нагласио да има разумевање за обе стране, али је истовремено констатовао да се, када говори о реалном стању, увек суочава са оптужбама да је једностран.

«Српско виђење је другачије од виђења Косова. Такође и пет држава ЕУ није признало Косово», подсетио је Штрахе и додао да проблем, нажалост, није одрживо решен.

Курц је такође оценио да не види да је Штрахеова изјава нанела било какву штету, те истакао да има одличне контакте како са Србијом, тако и са Косовом.

Циљ аустријског председавања ЕУ, у другој половини ове године, биће да се на најбољи могући начин подрже државе Западног Балкана на путу у Унију.

«Аустрија је пре дуго времена признала Косово и тај став се и у будућности неће мењати», закључио је Курц.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;