НАТО позива Русију да буде транспарентна у потенцијалном распоређивању тактичких ракетних комплекса „Искандер“ у Калињинградској области и уопште у својој војној делатности у региону, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг. Русија, с друге стране, не сматра да има обавезу да обавештава НАТО о распоређивању свог наоружања.

Русија није обавезна да саопшти НАТО-у информације о распоређивању ракетних комплекса „Искандер“ у Калињинградској области, саопштио је Спутњику заменик председника комитета Државне думе за одбрану Јуриј Швиткин.
Парламентарац је наглсио да он не види разлог за размену таквих информација јер нема „реалних“ индиција да Алијанса жели да почне конструктивни дијалог.

„НАТО се опет понаша по својим двојним стандардима, једно говори, а друго ради“, сматра Швиткин.

Он је навео да акције Русије, за разлику од САД, нису у супротности са нормама међународног права.

„При томе, наше је право да одлучимо где ћемо распоредити ‘Искандере’, у којем броју, полазећи од националних интереса наше државе, али уз пуно поштовање међународног права“, сматра посланик.

Са друге стране, генерални секретар НАТО-а каже да „одавно слуша од Русије о могућности распоређивања ’Искандера‘ у Калињинграду“.

„Засад не видимо никакво стално инсталирање ’Искандера‘ у Калињинграду, али видимо да Русија развија тамо војну инфраструктуру и повећава своје војно присуство. Позивамо Русију на максималну транспарентност“, рекао је Столтенберг на прес-конференцији на крају првог дана састанка министара одбране алијансе.

Он је одбио да детаљно говори на ову тему, нагласивши да не коментарише обавештајне информације. Генерални секретар се опет заложио за наставак дијалога са Москвом у оквиру савета Русија—НАТО ради осигурања предвидљивости и транспарентности војне делатности у Европи.

Министар одбране Литваније Рајмундас Кароблис је саопштио у понедељак да НАТО треба да одговори на распоређивање „Искандера“ у Калињинградској области.

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ;