Руководство НАТО-а подржава повећање америчког војног присуства у Европи јер сматра да то мотивише европске савезнике да сами напредују у војној сфери, изјавио је у среду генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

У јануару 2017. године, Сједињене Државе су званично преименовале програм војне помоћи европским савезницима у «Европску иницијативу одвраћања». Програм предвиђа распоређивање од три до пет хиљада војника НАТО-а и опреме у земље Европе на границама Русије. Руска страна је претходно изјавила да америчке војне акције на територији европских земаља погоршавају безбедносну ситуацију у Европи и стварају ризике у овој области.

«Поздрављамо планове за даље повећање америчког војног присуства у Европи, како у виду кадрова, вежби, тако и опреме … То је подстицај за Европљане да чине више», рекао је генерални секретар НАТО-а у среду.

Истовремено, Столтенберг је истакао да се раст америчког присуства одвија паралелно са Европљанима који би да напредују у војној сфери.

У Бриселу је 14. и 15. фебруара одржан састанак министара одбране земаља чланица алијансе.

Раније је објављено да САД намеравају да потроше више од 200 милиона долара за обнову и модернизацију војних објеката у америчким ваздушним базама, лоцираним пре свега у Источној Европи.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;