Познати деда Добри Димитров, Добре, који је сакупљао и донирао новац за добротворне сврхе, умро је у 103. години живота у Бугарској. У Бугарској је познатији као деда Добри или Старац из Бајлова

Добри Добрев рођен је 20. јула 1914. године у селу Бајлово, у Бугарској. Његов отац је погинуо у Првом светском рату, тако да је његова мајка сама одгајала своју децу. Одлучио је да се ожени 1940. у време када је Бугарска одлучила да се прикључи Другом светском рату.

Током једног од бомбардовања Софије, једна бомба експлодирала је у његовој близини приликом чега је скоро у потпуности изгубио слух.

Добри Добрев је са својом женом добио четворо деце, од којих је двоје чак и надживео.

2000. године одлучио је да сву своју имовину поклони православној цркви а он је почео да живи у малој помоћној згради цркве ,,Свети Ћирило и Методије“.

Свакога дана стоји на тргу или пред вратима цркве, са чашицом у руци, пружајући је пролазницима. Кад год неко убаци новчић у чашицу, Добри му се од срца захвали, поклони му се и пољуби руку.

Донирао је око десетине хиљада евра за обнову цркве и манастира, такође је поклонио новац сиротиштима и у друге добротворне сврхе. Храму Светог Александра Невског поклонио је 20 000 евра, што за последњих 100 година представља највећи појединачни прилог.

Сакупљивао је и донирао новац за обнову сиротишта, цркава и манастира у Бугарској.

Његова ћерка је водила рачуна о њему.

Возио се аутобусом или сваког дана пешачио 20 километара, од свог родног села Бајлово до главног града Бугарске, Софије, да би испред храма Св. Александра Невског прикупљао милостињу. Али он сав новац који прикупи несебично поклања, не остављајући ништа за себе.

frontnews.eu

Тагови: ; ; ;