Премијер Холандије Марк Руте рекао је да изјаве министра спољних послова Халбе Зејлстра о руском експанзионизму, осликавају стварну ситуацију.

.

«Уколико погледате шта је Русија радила у последњих 10-15 година, политика коју су водили, морате рећи да је усмерена на проширење», рекао је Руте, преноси Ројтерс.

Холандски министар спољних послова Халбе Зејлстра поднео је оставку, дан након што је признао да је лагао када је 2016. године изјавио да је присуствовао састанку на којем је руски председник Владимир Путин рекао да има детаљне планове за «велику Русију».

Како је навео у образложењу своје одлуке, његов кредибилитет је тиме толико нарушен, да је немогуће да настави свој посао, преноси Ројтерс.

Током предизборне кампање пре две године, Зејлстра је рекао да је 2006. године био у Путиновој дачи када је чуо како лидер Кремља говори о плановима за «велику Русију» која би, наводно, обухватила и неке руске суседе, међутим у понедељак је признао да никада није био на састанку с Путином и да је за наводни Путинов коментар чуо «из друге руке».

Раније данас руска амбасада у Холандији одбацила је као «пример лажне вести» коментар холандског министра спољних послова о наводном агресивном руском плану за стварање «велике Русије».

Б92

Тагови: ; ; ;