Русија је решена да се умеша у новембарске конгресне изборе у САД, упозорили су највиши амерички обавештајни званичници, преноси Глас Америке.

REUTERS/Lucas Jackson

Ден Коутс, директор Националних обавештајних служби изјавио је пред сенатским Одбором за обавештајна питања да Русија види конгресне изборе на средини председниковог мандата као «потенцијалну мету за своје операције вршења утицаја».»Страни избори су кључна тачка која пружа прилику Русији да остварује своје интересе и на скривене и отворене начине», рекао је Коутс.

«У најмању руку, очекујемо од Русије да настави да користи пропаганду, друштвене медије, измишљене идентитете, појединце са симпатијама према руским циљевима и друга средстава утицаја како би покушали да погоршају и продубе друштвене и политичке пукотине у САД», додао је шеф обавештајних служби.

«Операције утицаја» користе друштвене медије да би манипулисали особама и групама на које су усмерене, обликовали њихове идеје и понашање. Будући да су јефтине за реализацију, такве операције остају значајна претња америчким интересима», упозорио је Коутс.

Он је додао да Русија, Кина, Северна Кореја и Иран представљају највеће сајбер-претње за САД.На питање која америчка агенција је одговорна за супростављање руским операцијама утицаја на друштвеним мрежама, Коутс је одговорио да то није задатак ниједне појединачне агенције.

Мајк Роџерс, директор Националне безбедносне агенције (НСА) изјавио је да се решеност Русије да поремети рад америчких демократских институција «неће променити нити престати».

Обавештајни званичници, који су законодавце обавештавали о глобалним претњама Сједињеним Америчким Државама, изјавили су да се сви слажу са проценом америчке обавештајне заједнице из јануара прошле године да је Русија покушала да утиче на изборе 2016. у прилог председника Доналда Трампа.

Сенатски одбор за обавештајна питања је један од неколико конгресних панела који истражује руско мешање у америчке изборе.Сенатор Марк Ворнер, водећи демократа у одбору, изјавио је да, док остају бројна питања о руским потезима током избора 2016, постоји «двостраначки консензус» у том телу да је Москва спровела координисани напад да би «подрила амеирчку демократију».

Руски потези су укључили концентрисање на изборне системе у 21 држави и употребу «платформи за друштвене медије» како би ширили дезинформације до сада незабележеног обима, рекао је Ворнер, преноси ВОА.

«Немојте се заваравати: Ова претња није почела 2016 и сигурно се није завршила прошлим изборима», рекао је Ворнер.

«Видимо континуирани напад Русије како би се поткопале наше демократске институције и они настављају да нас нападају», додао је он.

Истиче нам време за реаговање на претње Северне Кореје

Директор америчке Националне обавештајне службе Ден Коатс каже да истиче време у којем би Америка требало да реагује на претњу севернокорејског нуклеарног програма.

«Све смо ближе да одлучимо о начину на који ћемо реаговати. Наш циљ је успостављање мира», рекао је Коатс пред Одбором Сената за обавештајна питања, преноси Ројтерс.

Он је оценио да САД максимално притискају Северну Кореју и то на различите начине, а недавно је изјавио и да очекују још једну севернокорејску ракетну пробу.

Танјуг/ Блиц

Тагови: ; ; ;