Министар спољних послова Холандије  Халбе Зејлстра, који је признао да је слагао да се сусрео са Владимиром Путином и да је од њега чуо како замишља «велику Русију» поднео је оставку.

Своје повлачење је објаснио овако: „Донео сам погрешну одлуку, урадио сам оно што нисам смео… Не видим друго решење осим да поднесем оставку“.

Зејлстра се за ово одлучио уочи сусрета са руским колегом Сергејом Лавровом, због чега је Хаг обавестио Министарство иностраних послова Русије да се посета отказује..

Да подсетимо, Зејлстра је признао у интервјуу листу Volkskrant да је лагао када је тврдио да је 2006-те био код Путина у дачи и да је тада од њега тобоже чуо да жели Украјину, Белорусију, три прибалтичке државие и Казахстан у саставу `велике Русије`.

Зејлстра је од 2014-те више пута тврдио да је те речи лично чуо од самог Путина. Однедавно је почео да уверава да је чуо од човека који је 2006-те био од Путина и чуто „причу о великој Русији“, а да је он то чуо од њега.

Потом је бивши директор компаније Shell Јерун ван дер Вир написао листу Volkskrant да је он тај који је Зејлстри испричао о „сусрету са Путином“. Навео је да је он тај који је чуо речи руског лидера о `великој Русији`, али је нагласио да у тим речима није било никакве агресивности.

 

Факти

Тагови: ; ; ; ;