Европска унија би могла постепено да почне да повлачи санкције Русији, ако буде примењено примирје у источној Украјини посредством Уједињених нација, рекао је немачки министар спољних послова Зигмар Габријел, јављају агенције.

Зигмар Габријел је истакао да ће, уколико идеја о мисији УН у Донбасу буде примењења, бити и повлачења неких санкција, пренео је Тас.
Путин је у децембру на годишњем обраћању медијима рекао да је Русија поднела нацрт резолуције Савету безбедности УН о распоређивању снага УН у региону Донбас како би се на тај начин заштитили припадници посматрачке мисије ОЕБС-а.

«Морамо да постигнемо примирје у Украјини. Сматрам исправном идеју руског председника Путина о плавим шлемовима. Уколико то буде постигнуто, ми ћемо постепено почети да повлачимо санкције», рекао је Габријел говорећи на маргинама Минхенског безбедносног форума, преноси Тас.

Како преноси Ројтрес, Габријел је рекао да «није реалистичо» инсистирати на пуној имплементацији мировног споразума из Минска, а не понудити одређени ниво смањења санкција. Истакао је да још постоје фундаменталне разлике по питању предлога Русије о довођењу мировних снага УН у источну Украјину, али да је та идеја «једна од реалистичних опција» у циљу постизања напретка у окончању насиља у том региону где је од 2014. погинуло око 10.000 људи.

РТС, Танјуг

Тагови: ; ; ; ;