Вучић за Ројтерс: Нећемо подржати независност Косова у замену за чланство у ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Срби неће подржати једнострану независност Косова у замену за чланство у Европској унији (ЕУ).

Александар Вучић (@News Front/ фото: Лола Ђорђевић)

Вучић је рекао у интервјуу за Ројтерс да је за договор потребан компромис и да не може једна страна да добије све, а да друга страна нема ништа.

„Од 2008. године (самопроглашене независности Косова) очекује се од Србије да то прихвати, да покажемо колико смо велики и да разумемо да смо то све изгубили – то све, наравно под знацима навода – али оно што говорим на сваком месту, а нарочито у Бриселу, је да Албанци сматрају Косово својом територијом, а Срби својом, у складу са Уставом Србије“, рекао је Вучић.

На констатацију да је шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел у Приштини рекао да ће Србија морати да прихвати независност Косова да би ушла у ЕУ, Вучић је рекао да за Косово постоји неколико модела.

„Људи поједностављено гледају на ствари, па кажу – аха, ово парче територије је за нас, ово је за њих… Постоји много различитих модела које би тешко прогутали и једни и други“, рекао је он.

Председник Србије је оценио да би најбољи модели били они које би „тешко прогутали и једни и други“, додајући да је за то потребно много политичке воље, не само у Београду, већ и уз Приштини.

По његовим речима, потребно је много политичке воље и у Бриселу за прављење компромиса, „уместо што се само наставља са притиском на Србију“.

Вучић је додао да би о питању Косова одлучивао народ и да није сигуран да ли то може да добије већину у Србији.

Српски председник је навео да „сада ми треба да сагледамо данашњу реалност, да разумемо односе у свету, али и на Косову и Метохији“.

„И да разумемо да све није наше како смо најлакше себе учили, али наравно није све ни њихово, како они покушавају да покажу“, оценио је Вучић.

Навео је да су потребна компромисна решења како конфликт не би деценијама био „замрзнут“.

„Зато толико инсистирам на миру и стабилности, на преговорима и решењу, јер не би требало да све то оставимо нашој деци и њиховој деци“, рекао је Вучић.

Цитирајући писца Борислава Пекића, Вучић је рекао да „не треба да љубимо земљу наших предака, већ земљу по којој ће да ходају наша деца“.

(Бета,)