Хрватска је, према последњим подацима, имала 195.000 незапослених, што је за око 50.000 мање него крајем јануара 2017. године, а медији пишу да сада хрватске компаније аутобусима довозе раднике с Косова. Последњи пут је толики број незапослених забележен 1990. године.

Foto: Thinkstock

Аналитичари «Макрохаба» с Економског факултета истичу да се незапосленост тренутно налази шест одсто испод двадесетогодишњег просека и нижа је него када је била на врхунцу економског циклуса 2008. године, пише «Вечерњи лист».

Рекордан број незапослених — 395.000 — имали су у зимским месецима с 2001. на 2002. годину, а садашњи пад незапослености није везан само уз престанак рецесије и опоравак економије, већ и уз исељавање, наводи лист.

Прве две недеље број незапослених смањио се за приближно три хиљаде у односу на крај јануара, а берза ће све брже празнити како се буде приближавао Ускрс, почетак опсежнијих радова у пољопривреди и предсезонско запошљавање.

Раст незапослености у зимским месецима уобичајена је сезонска појава у Хрватској, но нешто већи доток новонезапослених могла би бити најава успоравања одлазака радника у иностранство.

«Несташица радне снаге законито ће довести до тога да ће се побољшати положај радне снаге. Послодавци су освестили тај проблем и прихватили су да морају да уложе у радника да би га добили», коментарише за Вечерњи лист Даворко Видовић, саветник ХГК за тржиште рада.

Према његовим речима, радници су постали кључни лимитирајући фактор за развој, а послодавци су забринути и у складу с тим се и понашају.

«Знам за неколико компанија које су већ аутобусима довезле групе од по 40 или 50 радника с Косова, а многи су се ангажовали и у проналажењу радника у Босни и Херцеговини. Почела је битка за људе, а то ће се осетити и на примањима запослених», истиче Видовић.

Тагови: ; ;