ОЕБС забележио напад екстремиста на Руски центар у Кијеву

Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини потврдила је да су украјински екстремисти неколико пута напали зграду Руског центра за науку и културу у Кијеву.

ОЕБС забележио напад екстремиста на Руски центар у Кијеву

У суботу су посматрачи ОЕБС-а видели „натписе недавно нанесене аеросолном бојом (на пример ’Смрт Русији‘) на украјинском језику на зидовима унутар зграде, у приземљу Центра и на степеништу који води на први спрат“. Чланови мисије такође су пронашли разбацане столице и намештај, сломљене информативне штандове и поцепану руску заставу.

Следећег дана посматрачи ОЕБС-а приметили су групу од око 70 мушкараца од којих је неколико носило маске. Отишли су са Трга независности ка центру.

Успут су камењем разбили прозоре филијале „Збербанке“. Затим је отприлике шест људи почело да баца јаја на зграду Россотрудничества.

„Они су разбили три прозора и оштетили фасаду. Према запажањима мисије, предњи део зграде Центра окружили су полицајци. Око 16.30 часова, посматрачи су приметили да су се сви активисти разишли, а да се у близини зграде налази око 200 припадника специјалне полиције. Специјална посматрачка мисија наставља да прати ситуацију“, саопштила је Мисија.

У суботу је тридесетак активиста радикалних организација упало у зграду Руског центра за науку и културу и тамо направило хаос.

Следећег дана, екстремисти су бацали камење и јаја на зграду Россотрудничества, полили је бојом и разбијали прозоре. У њеној близини су дежурали полицајци, али они нису спречавали рушење. Украјинска полиција прекинула је споразум о заштити зграде „у вези са околностима више силе“.

Истог дана чланови неонацистичке групе „Организација украјниских националиста“ напали су зграду „Збербанке“.

Русија је Кијеву упутила протестну ноту и затражила да се пронађу и казне кривци. У вези са тим, Министарство спољних послова позвало је привременог отправника послова Украјине у Москви Руслана Нимчинског. Министарство је нагласило да су се напади догодили „уз помоћ кијевских власти“.

 

Спутњик

Коментари: