„Експо Русија-Србија“: Стижу руске компаније

У београдском хотелу Метропол, ће се у периоду од 14. до 16. марта одржати пета јубиларна међународна изложба „Експо Русија–Србија 2018“ и 5. Београдски бизнис форум на којем ће, поред великог броја српских фирми, учествовати представници више од 200 руских компанија.

„Експо Русија-Србија“: Стижу руске компаније
„Експо Русија–Србија 2018“ (Фото: Лола Ђорђевић)

Како су на данашњој конференцији за новинаре организатори изложбе најавили, у Београду ће се окупити  велики број представника команија из енергетике, грађевинарства, рударства, медицине, нафте индустрије, ИТ технологије, туризма и друго.

Председник Трговинског представништва Руске Федерације у Србији Андреј Хрипунов каже да је управо развој иновационих технологија нешто што представља будућност сарадње Србије и Русије, а као пример је навео и план Владе Русије да са Владом Србије оснује радну групу за развој иновација.

„Експо Русија-Србија“: Стижу руске компаније
Андреј Хрипунов (Фото: Лола Ђорђевић)

Хрипунов је рекао да у Србији постоји велики потенцијал младих стручњака.

„Србија је свету дала такве стручњаке попут Михајла Пупина, Николе Тесле. И сада тренутно много младих Срба ради у иностранству, чак и у Силиконској долини заједно са младим Русима, зашто да не спојимо тај потенцијал који они имају у себи“  упитао је Хрипунов

Упитан да каже шта је то, што би као савет могао дати српским привредницима који желе да послују са Русијом, Хрипунов је рекао да је то конкурентност, тачније „роба мора да буде конкурентна“.

„Разговарао сам са многим руским привредницима, и они имају добар однос према Србији“, рекао је Хрипунов и додао да то што се повремено дешавају случајеви,попут инцидента са јабукама које нису биле правог порекла, је нешто што се дешава повремено  на тржишту  и да „увек постоје људи који не желе на поштен, частан начин да послују“.

Опубликовано Lola Djordjevic 20 февраля 2018 г.

Председник организационог одбора „Експо Русија–Србија“ Давид Вартанов је подсетио на то да се изложба одржава управо у време када Србија и Русија обележавају 180 година од успостављања дипломатских односа, што самој изложби даје посебну важност.

„Експо Русија-Србија“: Стижу руске компаније
„Експо Русија–Србија 2018“ (Фото: Лола Ђорђевић)

Током изложбе„Експо Русија–Србија 2018“ од 14. до 16. марта биће одржане бројне конференције и округли столови на теме перспективе развоја у области иновација и употребе алтернативних енергетских потенцијала, као и на теме модернизације путева и саобраћаја и развоја туризма

@Лола Ђорђевић

Коментари: