Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров долази данас у Београд, где ће се састати са највишим српским званичницима.

Повод за посету високог руског званичника је обележавање 180 година од успостављања дипломатских односа двеју држава. На дневном реду сусрета са представницима Србије биће и актуелне теме — од ситуације у региону и подршке Русије нашој земљи у вези са КиМ, до још отвореног питања статуса Руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

Лаврова ће касно поподне на аеродрому сачекати његов српски колега Ивица Дачић. Већ у 18.30 руски шеф дипломатије састаће се са председником Србије Александром Вучићем у Вили «Мир». У четвртак, Вучић и Лавров присуствоваће презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве.

Ова јединствена декорација највећег православног храма у Србији завршена је захваљујући сарадњи двеју земаља. Средстава за завршетак декорације куполе издвојила је руска компанија «Гаспромњефт» која је за овај посао исплатила четири милиона евра. Радови на врачарском храму већ годинама договарају се у директним контактима званичника Србије и Русије. Истог дана Лавров ће, у амбасади Русије, уручити Дачићу Орден пријатељства, који му је раније доделио председник Руске Федерације Владимир Путин.

 

Новости

Тагови: ; ; ; ; ;