Земље чланице УН-а намеравају да поставе стандарде за сигурну мигрирацију. Једина држава која није желела да учествује у консултацијама биле су САД.

Све државе чланице УН, осим Сједињених Америчких Држава, започеле су консултације о изради свеобухватног пакта о миграцијама и избеглицама. Овај документ треа да пропише миграционе стандарде засноване на «сигурном, правилном и правном основу». Преговори треба да отпочну пре краја 2018. године.

«Немамо избора — миграционе токове ћемо или одбити или прихватити. Они постоје и јављају се у свету. Идеја је да се нађе глобално решење за глобални феномен.» — рекао је председник Генералне скупштине УН-а, Мирослав Лајчак, на отварању дебате у Њујорку.

САД су одбиле да учествују у преговорима. Они су у јануару објавили да су планови УН неусклађени са њиховом политиком миграције. Мађарска је такође разматрала могућност одбијања учествовања у консултацијама, али је на крају променила мишљење.

Консултације о Светском миграционом пакту се спроводе на основу резолуције Генералне скупштине УН усвојене у септембру 2016. године. Тада су 193 државе чланице УН једногласно гласале у прилог декларације о намерама за појачану заштиту избеглица и миграната, као и повећану подршку оним државама које узимају већину избеглица.

Као део развоја глобалног миграционог пакта, планира се шест рунди преговора, један месечно до јула. Дипломате се надају да ће договорени документ бити потписан на самиту у Мароку у децембру 2018. године.

Тагови: ; ; ;