«Амнести интернешнел» оптужује Хрватску да дискриминише етничке мањине, те да још није расветлила судбину скоро 1.500 несталих лица током сукоба деведесетих година прошлог века.

 

 

«Политика Владе Хрватске не представља адекватан одговор на кршења људских права Срба, Рома и сексуалних мањина», тврди се у извештају «Амнести интернешнела».

Констатује се да је Хрватска наставила да враћа у Србију мигранте који су илегално ушли у земљу и врши дискриминацију етничких и сексуалних мањина, а правни систем Хрватске изневерио је многе жртве насиља у породици.

Суд правде ЕУ пресудио је да је Хрватска деловала против Даблинских правила, која регулишу обавезу чланице ЕУ да преиспита захтев за азил, допустивши мигрантима транзит кроз земљу 2015. године без разматрања захтева за међународну заштиту. До краја 2017. године мање од 200 оних који траже азил добило је међународну заштиту.

Хрватска још није ратификовала Конвенцију Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици, истиче «Амнести интернешнел». Од више од 6.000 несталих током сукоба 1991-1995. године, судбина више од 1.500 њих није утврђена.

Међународна комисија за нестале тврди да Хрватска није предузела значајније мере како би испоштовала право жртава на истину, правду и обештећење, посебно због чињенице да се у мртвачницама и даље налази више од 900 неиндентификованих посмртних остатака.