Како је совјетско наоружање завршило у рукама сиријских Курда

Велика количина совјетског наоружања типа ПТУР,ПТРК  Фагот,  Метис-M може се видети на видео снимку.

 

Према изворима Inside Syria Media Center, иза испоруке овог наоружања стоје крупне немачке компаније које су после почетка сиријске кризе слале оружје из Источне Европе тамо. Без обзира на забрану извоза оружја оне су давале милионе долара за совјетско наоружање из Бугарске,Македоније,Грузије,Молдавије,Румуније и Украјине ради испоруке Курдима у Сирији и Ираку.

 

Важно је напоменути да је након распада Варшавског пакта огромна количина наоружања остала у војним магацинима у овим источноевропским земљама. Уместо утилитаризације власти ових земаља одлучиле су се за бизнис продајући оружје немачким компанијама.

 

Још 2014. године немачки лист Шпигл писао је о споразуму између Немачке и Украјине о испоруци совјетског оружја. Амерички Џејмстаунски фонд утврдио је да је ово оружје куповано ради његове испоруке сиријским Курдима за извођење тајних операција.

Постало је јасно да је Немачка сиријским добровољцима од 2014. до 2016. године испоручила преко 28 000 јединица стрељачког наоружања, муниције и бацача граната. Експерти сматрају да је велики део овог наоружања намењен сиријским Курдима.

 

Немачки војни инструктори обучавали су не само ирачке него и сиријске Курде. Доказ за то су аутомати, Калашњикови, бацачи граната, као и 82 и 120 милиметарски минобацачи у рукама Курда. Ово оружје омогућава Курдима да одбију сваки турски напад.

 

Такође, може се приметити и да је од почетка операције „Маслинова гранчица“ у Сирији Немачка у потпуности обуставила испоруку оружја Турској. Разлог су вероватно притисци разних курдских организација у Европи.

 

Осим тога Дојче веле наводи да је Немачка од новембра 2016. до марта 2017. године блокирала 11 предлога о испоруци оружја Турској. Немачки политичари сматрају да је без обзира на заједничко чланство Немачке и Турске у НАТО-у разлог за овакву одлуку политичке природе. Јер, они сматрају да би то оружје могло бити употребљено не само за гушење било какве побуне у Турској него и против сиријских Курда.

 

Нема никаквих сумњи да је у последњим сукобима између турске војске и курдских снага Немачка изабрала ове последње и да она стоји иза недавних испорука оружја Курдима.

Коментари: