У Хладном рату су се обе светске велесиле наоружавале као да немају намеру да дочекају сутра, атомским се оружјем претило као звечкама, градили су се бункери, али и невероватно оружје и превозна средства достојна научно-фантастичних романа.

Једно од њих свакако је и руски екраноплан у историји упамћен као ‘Каспијско чудовиште’. Екраноплани су, наиме, превозна средства која користе све благодати тзв. „ground effect-a” — она лете, али врло близу тла или површине воде док им слој ваздуха између крила и тла драстично смањује отпор.

‘Каспијско чудовиште’ 1964. је године дизајнирао славни инжењер Ростислав Алеxеyев што је врло брзо открила и ЦИА. Они су из ваздухаснимили гигантску летилицу с ознаком ‘КМ’ и тада је прозвали ‘Caspian monster’, но ‘КМ’ је заправо била руска ознака за ‘Корабл макет’ тј. — прототип.

НАЈВЕЋА ЛЕТИЛИЦА НА СВЕТУ

Распон крила мистериозне летилице био је чак 43 метара, а дужина њеног трупа износила је 92 метра. Уз тежину од 550 тона, МД-160 је била машинакоја је утеривала страх у кости. Била је то тада највећа летилица на свету, а величина је у Хладном рату била врло битна.

ЦИА се толико престрашила руског тајног пројекта да су дизајнирали посебну беспилотну летилицу којом су шпијунирали његов развој. Та прва верзија екраноплана дизајнирана је да лети пет до десет метара изнад тла или површине воде и користи ‘ground effect’ што јој је омогућавало да превози терет од 137 тона, било у трупама, војној опреми или — нуклеарним главама, пише сајт Гизмодо.

Упркос гигантским димензијама и тежини, МД-160 је могао постићи брзину од чак 740 километара на сат, док је препоручена брзина била 430 км/ч.

И док је ‘Каспијско чудовиште’ имало изврсне карактеристике за превоз терета, за војну употребу имао је једноставно превише мана. Маневарске могућности биле су му у најмању руку бедне, а и најмањи нагли покрет могао је узроковати рушење летилице јер би крило захватило површину воде и онда му више није било спаса.

И док је због лета над површином екраноплан био недостижна мета за подводне мине и торпеда, он би увек морао имати оружану пратњу која би се побринула да је пут чист и савршено проходан. Касније верзије летилице биле су чак и наоружане ракетама, но ствар никад није доведена до савршенства.