На конференцији за штампу председника Александра Вучића и министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, руски дипломата је поновио да се Центар у Нишу бави искључиво хуманитарним радом, и да су се у то могли уверити управо они, који упућују највеће сумње на рачун Хуманитарног центра, представници САД.

Сергеј Лавров(Фото: Лола Ђорђевић)

“Иза Центра се не крију никакве скривене намере. Када су изнете сумње чиме се баве руски и српски службеници, позвани су представници оних који сумњају, САД, да обиђу слободно Центар. Представник САД могао се уверити да се Центар бави искључиво хуманитарним радом», рекао је Лавров.

Руски дипломата је подсетио да за разлику од отворености Центра у Нишу, америчка база Бондстил није баш тако гостопримљива и спремна да отвори своја врата.

“У истом региону, на територији Србије, на Косову, на основу одлуке УН створена је америчка база Бондсил. Долазе бројна сведочанства да није јасно чиме се тамо баве наше америчке колеге. Као одговор на те сумње, они нису позвали никог да дође у посету», рекао је Лавров подсећајући да је база Бондстил успостављена на основу резолуције УН.

Лавров је истакао хуманитарни карактер Центра у Нишу, који се током свог вишегодишњег постојања бавио операцијама од велике важности попут, деминирања великих територија, гашењу пожара, поплавама у земљама региона, као што су БиХ, Македонија, Грчка.

Руски и српски службеници који раде у Центру обављају своје послове и испуњавају обавезе у складу са мандатом и пружају помоћ по потреби, истакао је Лавров.

Лола Ђорђевић

Тагови: ; ; ;