Министри спољних послова Србије и Русије Ивица Дачић и Сергеј Лавров састали су се данас у Палати Србија и том приликом навели да две земље имају широко подударање ставова у већини међународних питања.

(Фото:Лола Ђорђевић)

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да 180 година дипломатских односа одражава истинску величину пријатељства двеју влада, као и да је био импресиониран церемонијом полагањем венаца и отварањем куполе на Храму Светог Саве.

Упитани да прокоментаришу изјаву косовског председника Хашима Тачија да би „помогло“ када би Русија признала Косово, шефови дипломатија Србије и Русије рекли су да такав његов став не мења ништа.

„Што се тиче изјаве господина Тачија, ми смо став о Косову изнели. Реторика као што је Тачијева неће променити тај став“, рекао је министар Лавров.

„Да сам на месту косовских лидера бавио бих се својим пословима. Већина је оптужена за ратне злочине. Наш став је већ изложен и то је онај који изражава резолуција 1244 и које се ми, за разлику од наших западних колега, потпуно придржавамо“, рекао је Дачић.

На самом крају конференције за медије, министар Дачић је Сергеју Лаврову поклонио дрес репрезентације Србије, поменувши Светско првенство у фудбалу које се ове године игра у Русији.

„Нисам знао који му је број, па сам му дао десетку“, рекао је Дачић.

«Знам да је Србија ушла у групу са Бразилом», рекао је Лавров.

«Ми смо фаворити», додао је Дачић.

(Фото:Лола Ђорђевић)

Након тога је министар Дачић је рекао да жели  да нешто поклони Маши(Марији Захаровој) и том приликом јој поклонио велико лицидерско срце, напоменувши да је то срце од Српског народа.