Обнављање динамике и интереса за односе са Западним Балканом

Циљ предстојеће посете председника Европске комисије Жан Клод Јункера Западном Балкану биће да се представи нова Стратегија проширења, као и обнављање динамике и интереса ЕУ за регион, најављују се из Брисела.

 

Обнављање динамике и интереса за односе са Западним Балканом

„Основна порука посете биће суштина Стратегије од 6. фебруара, која представља свеобухватни приступ Западном Балкану и то не само у смислу велике политичке и шире геополитичке важности региона за Европу, већ и наглашавање шест одвојених области које ће бити кичма тог новог приступа“, изјавио је портпарол Европске комисиије Маргаритис Схинас.

Одговарајући на питање Танјуга о циљу посете председника Европске комисије Јункера Западном Балкану и порукама које он доноси, Схинас је најавио да очекује да Јункер искористи прилику да лидерима, политичким чиниоцима и друштву у региону објасни веродостојност порука које стижу из Брисела.

„Ово је велики тренутак. На крају посете ће се сви лидери (из региона) заједно са председником Јункером и премијером Борисовим састати. То је важан корак и у погледу предстојећег самита Западног Балкана и ЕУ који се планира за 17. мај. Ово је још један доказ обнављања динамике и интереса, које ова Европска комисија жели да унесе у наше односе са партнерима на Западном балкану“, закључио је Схинас у изјави за Танјуг.

Коментари: