Изградња узајамног поверења и гаранција да ће решење бити коначно и да ће штитити достојанство и идентитет обе стране, најважнији је део преговарачког процеса, рекао је премијер Македоније Зоран Заев.

 

Заев је истакао да Скопље нема иредентистичке тежње, пренела је агенција МИА.

Упитан да ли постоји могућност да се постигне решење до наредног самита НАТО у јулу, Заев је рекао да постоје разлике о имену, али да постоји и могућност решења, са гаранцијама за народ, а не само за политичаре.

 

«Постоји могућност да нађемо решење, али само ако изградимо поверење и дамо неопходне правне гаранције у преговарачком процесу у вези са оним што ће да буде прихваћено од стране народа, а не само да прихватају Заев и Ципрас или Димитров и Коцијас», рекао је Заев, пренела је македонска агенција.

Заев је за Дојче веле рекао, после разговора у Берлину, да би, евентуалним решавањем спора око имена, 2018. година за Македонију могла да буде историјска година.

Македонски премијер изнео је очекивање да би његова земља у том случају већ у јуну могла да добије датум за почетак преговора са ЕУ, а у јулу, на самиту НАТО, да буде потврђен и позив тој земљи да се прикључи војној алијанси.

 

«Мислим да спор око имена може да буде решен пре самита НАТО, зато што сам добио пријатељско охрабрење (немачке) канцеларке (Ангеле) Меркел», рекао је Заев.

«Немачка је убеђена да за сваки проблем на свету постоји и решење – па тако и за овај. То охрабрење једне од најважнијих чланица ЕУ и НАТО, за мене и за грађане значе сигурност и гаранцију да су ЕУ и НАТО надохват руке. То не смемо да пропустимо“, закљуцио је Заев у разговору за Дојче веле.

Комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан рекао је данас да ће Комисија ЕУ ускоро, «највероватније до лета» да предложи да чланице Уније отпочну приступне преговоре са Македонијом и Албанијом.

Македонија је кандидат за чланство у ЕУ од 2005. године.

Грчка је блокирала приступ Македоније НАТО и почетак преговора за приступ ЕУ због спора око имена.

Македонска влада је, као знак добре воље, преименовала аеродром у Скопљу који се раније звао «Александар Македонски» у «Међународни аеродром Скопље», а ауто-пут «Александар Македонски» у ауто-пут «Пријатељство».

Тагови: ; ;