Америчком држављанину Данијелу (Дејвиду) Корбету, бившем америчком маринцу и припаднику елитне јединице „Фоке“, потврђен је притвор до три месеца, одлучио је Виши суд у Београду.

Корбету је притвор до три месеца одређен након хапшења због поседовања пиштоља са избрисаним серијским бројем.

Наиме, кривично ванпретресно веће суда је у четвртак одбило жалбу његовог браниоца на решење којим му је 2. фебраура одређен притвор до три месеца, прецизирала је за Танјуг портпаролка суда Бојана Станковић.

Том одлуком потврђено је решење судије за претходни поступак којим му је одређен притвор због опасности од бекства и околности које указују да ће утицати на сведоке.

Заједно са Корбетом 31. јануара ухапшена су и три српска држављана, Н. В, Н. П. и Н. А. којима је такође одређен притвор до три месеца.

Жалба на решење о одређивању притвора за Н. П. је такође одбијена, док се друга двојица притворених нису жалила.

Против Корбета и осталих осумњичених у току је истрага пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду због сумње да су починили кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, а Н.А. се сумњичи и за неовлашћено држање опојних дрога.

Хапшење америчког маринца у Београду изазвало је пажњу мадија после изјаве министра унутрашњих послова Небојша Стефановић да је он ухапшен у штек-стану у Београду и да је код њега нађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем.

Корбет је како су пренели медији запослен у фирми «Рејвен милитари», чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона.

Био је припадник Тима 6, елитне јединице америчких маринаца, познате као «фоке».

Припадници «фока» спроводе тајне антитерористичке операције, има их око стотинак, а база им се налази у Дем Неку у Вирџнији, и познати су као морнаричка група за специјалне ратне операције (ДЕВГРУ).

Поред осталог, лоцирали су и убили вођу Ал каиде, Осаму бин Ладена, 2011. године, у Пакистану.

Активности јединице надгледа Заједничка команда за специјалне операције (ЈСОЦ), које надгледају америчке војне снаге Делта.

Морнарички «Тим 6» толико често сарађује са америчком контраобавештајном агенцијом да их понекад зову «преторијанска гарда» ЦИА, наводе светски медији.

Танјуг

Тагови: ; ; ;