Хаити је привремено забранио британској хуманитарној организацији Оксфам да ради у тој земљи. До тога је дошло ускед оптужби да су неки њени чланови сексуално злоупотребљавали жене у тој земљи, изјавио је министар за планирање и спољну сарадњу те земље Авиол Флоран.

intermagazin

Како преноси Ројтерс, Флоран је рекао да је та одлука донета на основу «озбиљних прекршаја» које је британски Оксфам направио у периоду између 2010. и 2011. године, као и да ће коначна одлука о раду те организације у Хаитију бити донета у наредна два месеца.

Како је британска агенција раније известила, председник Хаитија Жовенез Моиз позвао је прошле недеље на истрагу хуманитарне организације «Доктори без граница» и других таквих организација које су дошле у ту острвску државу након земљотреса који је погодио 2010.

Моиз је рекао да су сексуалне злоупотребе које су вршили припадници Оксфам-а, само врх леденог брега.

«Случај Оксфам је само видљиви део леденог брега. Није само Оксфам, постоје и друге невладине организације у истој ситуацији, али оне крију информације на унутрашњем нивоу», рекао је он.

Једна од највећих хуманитарних организација на свету за помоћ услед катастрофа, Оксфам, јавно се извинила прошле недеље због скандала који је потресао хуманитарни сектор.

Како је Ројтерс пренео, та организација није ни потврдила ни негирала претходно писање лондонског «Тајмса» да су неки њени чланови плаћали жене на Хаитију за пружање сексуалних услуга.

https://www.b92.net

Тагови: ; ;