Сарадња између Србије и Русије не представља никакву опасност за Косово, рекли су током посете бази Кфора у Приштини команданти НАТО.Базу су посетили заменик врховног команданта савезничких НАТО снага за Европу генерал Џејмс Еверард и командант здружених НАТО снага у Напуљу адмирал Џејмс Фого.

«Однос Србије и Русије је питање суверенитета две државе и Србија може сама да одлучи са ким жели билетералну сарадњу и какве односе жели да има», сматрају НАТО команданти Еверард и Фого.

«Србија је земља која има историјске везе са Русијом, тако да мислим да је непотребно да Косово буде забринуто због њихове сарадње. Ово је свет где су људи повезани и тренутно мислим да не постоји никаква претња», казао је Еверард.

То исто важи и када су у питању односу са Кином или Великом Британијом или САД, рекао је Фого и додао да је то «лепота и сврха демократије», преноси РТК2 на српском језику.

«Што се тиче Србије у односу на Косово, присетимо се недавног убиства Оливера Ивановића и посете председника (Александра) Вучића и његовог разговора са људима који је имао умирујући ефекат. Мислим да је Вучић хтео да охрабри људе мирним решењима», навео је Фого.

Када је реч о трансформацији Безбедносних снага Косова у оружане снаге, командант здружених НАТО снага у Напуљу каже да је то прихватљиво једино кроз уставне промене.

«НАТО је био овде пре неколико месеци и они су јасно рекли да уколико дође до трансформације војске кроз уставне промене, онда је то прихватљиво. Уставне промене значе да треба да постоји амандман и уколико се то догоди, НАТО ће направити процену свог односа са Косовом», рекао је Фого.

https://www.b92.net/

Тагови: ; ; ;