Водећа прокурдска Народна демократска странка (ХДП) оптужила је Владу за ширење дезинформација о томе да нема цивилних жртава офанзиве у Сирији и позвала Анкару да прекине војну операцију, пренели су турски медији.

Foto: Tanjug/AP

Заменик турског премијера Бекир Боздаг изјавио је да ниједан цивил није убијен нити повређен «више од крварења носа» током ваздушне и копнене кампање турске војске у курдској енклави Африн у северној Сирији.

Међутим, један од новоизабраних лидера ХДП Первин Булдан је новинарима у Истанбулу рекла да је у Африну погинуло доста цивила, укључујући жене и децу.

«Влада шири дезинформације тако што говори да нема цивилних жртава и да гину само «терористи». То је лаж», изјавила је Булданова и додала да Турска није добила ништа од последње офанзиве, пренео је АФП.

Она је рекла да су у Турској виђени и многи сандуци са телима убијених војника и да зато треба обуставити операцију у Африну.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да је 112 цивила погинуло од када је турска војска започела операцију «Маслинова грана» против Курда Народне заштитне јединице (ИПГ) на северу Сирије.

Анкара негира овакве податке и инсистира на тврдњама да турска војска «крајње води рачуна» о томе да избегне цивилне жртве.

Турска оптужује ХДП, која је једина политичка група у турском парламенту која се противи офанзиви у Африну, да је политички фронт Радничке партије Курдистана (ПКК), једну од организација које Анкара сматра «терористичким».

Из ХДП су негирали наводе Анкаре о повезаности са ПКК.

Срна/Блиц

Тагови: ; ;