Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је јуче у Београду да је Русија спремна да размотри резолуцију Савета безбедности УН о примирју у Сирији, али да прекид ватре ни у ком случају не треба да се односи на терористичке организације.

Сергеј Лавров (Фото : Лола Ђорђевић)

Лавров је, одговарајући на питања новинара, навео да је «тешко бити против позива на примирје», пошто примирје отвара могућност да се помогне цивилима.

Међутим, шеф руске дипломатије наглашава да прекид ватре никако не треба да се односи на акције против Исламске државе, Нусра фронт и групе које сарадују са њима и систематски гранатирају Дамаск.

Лавров је подсетио да је Москва предлагала Нусра фронту да напусти Источну Гуту у Сирији, али да су они то одбили.

Министар сматра да је циљ резолуције Савета безбедности УН о примирју у Сирији да се власт у Дамаску оптужи за све што се догађа, како би прошао «план Б» — смена актуелне власти, што би било, наводи, кршење резолуције 2254 СБ УН која предвиђа да «сами Сиријци одлучују о својој судбини».

«Ако наши аргументи опет буду игнорисани, немамо другог избора осим да мислимо да је циљ аутора ове иницијативе да се окрену стрелице на Дамаск и ограде терористичке групе»,  рекао је Лавров.

Танјуг

Тагови: ; ; ;