Разговори које је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров имао са државним врхом Србије током посете Београду били су у духу стратешког партнерства две земље, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

 

По приступу питању Косова, Русија и Србија су, како се наводи, уједињене, а то је да се оно може решавати искључиво на основу међународног права и темељне резолуције Савета безбедности УН 1244.

Наглашена је и неопходност да Приштина «хитно испуни своје обавезе у оснивању Заједнице српских општина, у складу са споразумима који су постигнути у сарадњи са ЕУ, која мора савесно да испуни своју улогу посредника у дијалогу», наводи се у саопштењу.

Током разгвора које је Лавров имао у Београду, потврђена је заједничка одлучност у јачању напретка у сарадњи у широком обиму, као и да су висок интензитет контаката на највишем нивоу и систематска интеракција кроз спољну политику и друге видове убрзале промоцију великог броја заједничких пројеката, посебно у области енергије и инфраструктуре.

«Две стране су изразиле спремност да заједно промовишу даљи развој руско-српског хуманитарног центра у Нишу, који има значајан допринос у отклањању последица природних непогода, као и обуци одговарајућих стручњака у Србији и другим земљама балканског региона», наводи се у саопштењу и додаје је наглашена заинтересованост Београда за даље уклањање експлозива на српској територији.

Водила се и детаљна дискусија о кључним питањима на билатералној агенди, наводи се у саопштењу и додаје да су наглашени приступи две земље очувању сећања на догађаје из Другог светског рата, противљење фалсификовању историје и блискост у ставовима у кључним елементима међународних тема.

Такође је, како се наводи у саопштењу, констатован пораст трговинске размене у 2017. години, повећан обим руских инвестиција у Србији као и добри изгледи у области технологије и индустријске сарадње.

Лавров је јуче и прекјуче боравио у дводневној посети Србији у склопу обележавања 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Током посете, шеф руске дипломатије састао се са највишим званичницима наше земље, а присуствовао је и презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве на Врачару.

Тагови: ;