Словеначка влада сменила је генерал-мајора Андреја Остермана са места начелника генералштаба словеначких оружаних снага након што елитна бригада војске прошле недеље није положила тест борбене готовости НАТО-а.

Премијер Миро Церар је, објављујући одлуку о смени начелника генералштаба на конференцији за новинаре после седнице Владе, рекао да је Остерман смењен на предлог министарке одбране Андреје Катич.
На његово место постављен је досадашњи заменик начелника генералштаба Алан Гедер, преноси СТА.

Церар је признао да је одлука донета због тога што се батаљон од 800 војника показао лоше на прошлонедељној вежби о оспособљавању у складу са стандардима НАТО-а на полигону Почек.

Катичева је у извештају Влади указала да је разлог за дебакл словеначких специјалаца била лоша обука.

Представници НАТО-а, који су оцењивали борбену готовост војника у пет области, дали су им прелазну оцену само у једном пољу, упркос томе што су војници тренирали 18 месеци у Словенији и иностранству, пренели су недавно словеначки медији.

«Војници према методи ЦРЕВАЛ НАТО савеза нису знали да маневришу у простору, опрема коју им је осигурало Министарство одбране показала се лошом, са чизама су отпадали ђонови, а више је војника због промрзлина потражило помоћ санитетске службе и лекара», навела је телевизија ПОП-ТВ.

Тај елитни батаљон, који није прошао тест НАТО-а, неће бити упућен у мисије Алијансе у Либану и на Косову као што је било планирано, а одлуку о томе како ће то надокнадити биће донета после анализе, речено је из словеначке војске за агенцију СТА.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;