Након напада на школу на северу Нигерије, за који се сумња да је извршила екстремистичка група Боко Харам, родитељи су саопштили да се више од 100 девојака води као нестало.

Како преноси АП, ово саопштење је уследило након што су владини званичници у савезној држави Јобе признали да се око 50 девојака води као нестало услед напада на село Дапчи, који се догодио у понедељак увече.

Агенција наводи да је било више извештаја о сукобима у тој области, делимично због тога што јој је приступ ограничен.

Један од родитеља, Башир Манзо, рекао је за АП да су родитељи заједно саставили листу са 101 именом несталих девојке и да су ту листу предали гувернеру.

Екстремисти Боко Харама заузели су Дапчи у понедељак увече приморавајући становнике, међу којима ученице средње школе за девојке, да беже у шуму.

Полиција и Министарство образовања првобитно су негирали тврдње да су студенткиње отете, наводи агенција.

Међутим, агенција наводи да се појавио страх међу становницима да су девојке отете као што се то догодило пре скоро четири године, када су екстремисти Боко Харама узажснули свет отевши 278 девојака из интерната у Чибоку.

Неке девојке су успеле да побегну, неке су биле ослобођене у оквиру преговора, док је око 100 њих остало у заточеништву.

Ова екстремистичка група киднаповала је хиљаде људи у протеклим годинама.

Влада Нигерије, у више наврата је тврдила прошле године да је Боко Харам поражен, међутим та група наставља да изводи смртоносне самоубилачке и друге нападе, наводи АП.

Танјуг

Тагови: ; ; ;