Претресом стана Далибора Јауковића, који је бацио бомбу у двориште Амбасаде САД у Подгорици, а потом извршио самоубиство, међу личним стварима пронађене су белешке на шест страна, исписане рукописом.

У подужем писму Далибор Јауковић, између осталог, моли породицу и рођаке да «му опросте због онога што ће урадити» и описује своје личне и политичке ставове, пише Побједа.
У првим реакцијама истражитељи сматрају да је реч о својеврсној опоруци, опроштајном писму које уобичавају да оставе људи спремни да себи одузму живот, преноси РТЦГ.

Писмо ће вештачити форензичари, али ће га детаљно анализирати и профајлери: уколико се покаже аутентичним, биће то јасан траг истражитељима.

Интензивном истрагом реконструисано је кретање и понашање Далибора Јауковића непосредно пре напада који се догодио у ноћи између среде и четвртка.

Како Побједа сазнаје, Јауковић се кретао из правца Спортског центра према раскрсници, код семафора је прешао пешачки прелаз Улице Ивана Муилутиновића, потом Булевар револуције и ступио на тротоар код ограде дворишта Амбасаде, одакле је бацио бомбу.

Прешао је потом Улицу Џона Џексона и на земљаном терену преко улице активирао другу бомбу.

Детаљном претрагом терена нису нађени затварачи ручних бомби, што истражитеље наводи на закључак да је Јауковић у џеповима јакне рукама држао бомбе спремне за активирање.

Према сазнањима Побједе, надзорне камере постављене код Амбасаде САД могле су да сниме бацање прве бомбе и истрага ће прецизно утврдити да ли је затварач бомбе био раније извађен.

Званичне податке није могуће у интересу истраге добити, али стручњаци које је Побједа контактирала сматрају да је опсег надзорних камера такав да се није могао снимити сам чин активирања друге направе.

Претрес локација особа повезаних са Јауковићем

Полиција у Подгорици претреса више локација особа повезаних са Јауковићем у циљу разјашњења свих околности тог случаја, речено је «Вијестима».
Црногорска полиција потврдила је у четвртак да је бивши војник Војске СРЈ Далибор Јауковић бацио бомбу на Амбасаду САД у Подгорици, а потом извршио самоубиство, пренела је Телевизија Црне Горе.

Међутим, подгорички портал Аналитика пренео је да није реч о самоубиству него о несрећном случају и да је Јауковић након што је бацио прву бомбу хтео да баци и другу, али се спотакао, бомба је експлодирала и на месту га убила.

Како је саопштено, прелиминарни налази указују да је Јауковић починио самоубиство, али се то, за сада, не зна са сигурношћу.

С обзиром на т ода се, како је истрага утврдила, ради о зависнику од психоактивних супстанци и особи која је имала констатоване душевне поремећаје, истражитељи испитују све опције: да је Јауковић свесно себи одузео живот или да је неспретно руковао другом бомбом и тако настрадао, навео је портал.

Амбасада САД саопштила је да нема индиција да је напад део неке продужене претње, као и да се истрага мотива наводног нападача наставља.

Портпаролка америчког Стејт департмента Хедер Науерт је поводом напада изјавила да амбасада САД у Подгорици блиско сарађује са полицијом у погледу напада који се догодио у ноћи између среде и четвртка.

Помоћник директора Управе полиције за сектор криминалистиЧке полиције Енис Баковић је рекао да се у сарадњи са ФБИ врши провера налога на друштвеним мрежама које је Јауковић користио, као и да полиција предузима мере у провери да ли је Јауковић радио сам или је имао саучеснике, као и који су мотиви његовог напада.

На Јауковићевом Фејсбук профилу се може видети да је награђен медаљом за заслуге у областима одбране и безбедности СРЈ 1999. године за «изузетно залагање у обављању дужности и извршавању задатака у одбрани и безбедности отаџбине».

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;