Јуха Сипил предложио је да буџет ЕУ буде «на нивоу нешто изнад 1% БДП-а својих земаља чланица».

 

Укупан буџет Европске уније би требало да се смањи након повлачења Велике Британије, доприноси држава чланица могу се повећати. Ово мишљење је у петак изразио премијер Финске Јуха Сипил у колумни објављеној у листу Хелсингин Саномат.

«У будућности ће 27 држава чланица морати управљати мањим буџетом: позиција Финске значи да ће буџет ЕУ бити постављен тек преко 1% БДП-а у својим земљама чланицама (сада 1% БДП-а), што би смањило укупни буџет ЕУ» — написао је премијер.

Према његовим речима, «допринос Финске би у сваком случају порастао као последица економског раста». Сада земља подсећа да је нето буџет ЕУ — годишње доприноси око 2 милијарде евра и прими од ЕУ плаћање од око 1,5 милијарди.

Сипил је истакао да, према линији финске владе, буџет ЕУ треба да узимају у обзир потребе пољопривредника, а такође боље одговара потребама економског раста, запошљавања, знања и истраживања.
Планирање буџета у ЕУ се спроводи у оквиру седмогодишњих буџетских периода. Тренутни буџетски период траје период од 2014. до 2020. године, а следећи ће почети 2021. године.

После тога, Европска унија годишње усваја годишње буџете заједнице, оне врше нека прилагођавања, која не могу премашити договорене параметре седмогодишњег буџета.
Овакав комплексни програм планирања заснива се на чињеници да се приходна страна буџета ЕУ формира на основу доприноса држава заједнице које се разликују по величини и морају бити пажљиво координиране како на европском тако и на националном нивоу.

ТАСС.ру

Тагови: ; ; ; ;