Пријатељство Руса и Срба формирано је временом, а потврђује га невероватна људска солидарност између два народа. То је наше огромно богатство, поручио је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин на свечаности поводом обележавања Дана бранилаца отаџбине.

(Фото: Лола Ђорђевић)

Чепурин је рекао је да има два повода за славље, прославу Дана заштитника отаџбине-празника који је веома поштован у Русији и други такође важан датум 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије.

 

Амбасадор Чепурин је подсетио на дводневну посету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду, који је управо у згради Амбасаде српском министру спољних послова Ивици Дачићу уручио Орден пријатељства додељен од председника Руске Федерације Владимира Путина.

(Фото: Лола Ђорђевић)

„Почели смо да прослављамо овај празник још јуче, а настављамо данас», рекао је Чепурин у препуној сали руске амбасаде у Београду.

(Фото: Лола Ђорђевић)

«Орден му је доделио министар иностраних послова Сергеј Лавров, а то је био јединствен случај у 180 година наших дипломатских односа да су два шефа дипломатије били заједно у овој згради», додао је Чепурин и  позвао присутне да подигну чаше за успех, будућност и срећу двају народа.
Руски дипломата је подсетио присутне да је на свечаности присутан и естрадни уметник Ђорђе Марјановић, који је упркос годинама и тешком кретању дошао на свечаност, где је изузетно топло поздрављен од стране домаћина.

(Фото: Лола Ђорђевић)

Након говора, амбасадор је позвао присутне да погледају две изложбе постављене у свечаној сали, од којих је једна посвећена војној тематици, а друга 180. годишњици дипломатских односа. Посебан печат друге изложбе је за ову прилику урађен регистар свих амбасадора који су својевремено радили у Србији.

(Фото: Лола Ђорђевић)

На почетку свечаности руски хор је отпевао руску и српску химну, након чега је уследило пријатно изнанађење у извођењу српске химне преведене на руски , као и руске химне преведене на српски језик.

Пријему је присуствовао велики број угледних званица министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић,  Зоран Ђорђевић, Ненад Поповић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, а очекивао се и долазак министра одбране Александра Вулина.

 

(Фото: Лола Ђорђевић)

Свечаности су такође присуствовали амбасадор Кине и амбасадорка Бразила, директорка Руског дома, припадници Војске Србије, војни изасланици страних амбасада, престолонаследник Александар Карађорђевић, председник Ноћних вукова Србије Саша Савић, као и  личности са политичке и јавне сцене Србије: Војислав Шешељ, Драган Маринковић Палма, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Стефан Стаменковски и други.

Амбасадору Чепурину је адвокатска канцеларија „Бутолен“ поводом 180 година дипломатских односа двеју земаља поклонила сет позлаћених слова српске и руске азбуке и захвалила је на подршци Руске Федерације Србији.

(Фото: Лола Ђорђевић)

Свечаност поводом обележавања Дана заштитника отаџбине додатно је употпуњена коктелом  са изузетно богатом трпезом, на којој су се могла наћи и руска и српска јела.

(Фото: Лола Ђорђевић)

Посебан украс трпезе су представљале  две торте: једна — Дану заштитника отаџбине, а друга — 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије.

(Фото: Лола Ђорђевић)

Дан заштитника отаџбине слави се од 1993. године уместо Дана Црвене армије и посвећен је војницима, ветеранима војске и морнарице, авганистанским ратним ветеранима и породицама оних који су били и оних који су и даље у војним редовима.

(Фото: Лола Ђорђевић)

У Русији је председник Владимир Путин је на Дан заштитника отаџбине положио венац на Споменик незнаном јунаку.

Лола Ђорђевић

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;