Шпанска полиција разбила канал за шварц хашиша из Марока. Ухапшено укупно 18 особа, које су организовале ноћне летове хеликоптерима из Марока ка Шпанији, укључујући бившег војног пилота из Србије. Диарио де Севиља пише да су хеликоптере за превоз хашиша преуредили механичари са Косова.

Акција шпанске полиције почела је још прошле године, када је на фарми у планинском региону Ронда откривен хеликоптер Бо-105, након чега су истражитељи саопштили да се ради о вероватно најбоље организованој криминалној организацији, која је користила у црно офарбане хеликоптере за ноћне летове за Шпанију.

У операцији названој «Андалузија-Серанија» полиција је открила укупна два хеликоптера, а у акцији која је уследила ухапшени су главни организатори овог шверцерског канала, као и пилоти хеликоптера.

Српски пилот, кога је шпанска полиција описала као веома искусног, ухапшен је 9. децембра после повратка из Марока у Кабезас де Сан Хуан. Цена његових услуга износила је око 100.000 евра по лету, а у Шпанију је дошао из Швајцарске, где живи.

«Српски пилот, бивши припадник оружаних снага те балканске републике, био је припадник једне од најактивнијих организација које су превозиле дрогу из Мароку ка Шпанији. Он је искусан, има 60 година и хиљаде сати лета. Способан је да прелети мореуз у пуној брзини без светала, односно помоћу уређаја за ноћно гађање», пише Диарио де Севиља.

Тај пилот је, саопштила је шпанска полиција, ухапшен пошто су агенти уочили хеликоптер како лети веома ниско и без светала, након чега је лоциран и пресретнут помоћи посебних уређаја. Том приликом, ухапшене су укупно три особе.

У хеликоптеру, међутим, није пронађена дрога, па шпанске власти претпостављају да је пилот избацио изнад мора када је посумњао да је откривен.

Шпанска полиција навела је и сложеност операције коју су извели ухапшени, описујући логистику потрбну како би се хеликоптери набавили, одржавали, скривали и били одржавани тако да у сваком тренутку буду спремни за летове.

Диарио де Севиља пише да су «механичари са Косова» модификовали летелице како би биле способне да у једном лету понесу око 900 килограма хашиша.

Други хеликоптер ове организације срушио се недалеко од Виљабланке у октобру, када је погинуо пилот Сантјаго Фернандез Руиз, некадашњи припадник колумбијског ратног ваздухопловства.

Хеликоптери су, како је показала истрага, купљени «на црно» у Немачкој по цени од по 500.000 хиљада евра, након чега су делимично расклопљени пребачени камионима у Шпанију.

РТС, DIARIO DE SEVILLA

Тагови: ; ; ;