Бивши високи званичник изборног штаба Доналда Трампа Рик Гејтс изјаснио се кривим по оптужбама у истрази специјалног тужиоца о руском мешању у америчке изборе.

 

Гејтс се изјаснио кривим по тужби за савезну заверу и давање лажних изјава, а његово прихватање кривице резултат је договора са судом и указује да планира да сарађује у истрази специјалног тужиоца Роберта Мулера.

Мулер наставља да испитује Трампов изборни штаб и Гејтсовог дугогодишњег пословног сарадника Пола Манафорта.

Гејтс се изјаснио о кривици у савезном суду у Вашингтону. Гејтсова изјава дата је дан пошто су нове оптужнице подигнуте против њега и Манафорта за утају пореза и банкарске проневере.

Манафрот, који је бивши председник изборног штаба Трампа рекао је да није крив и остаје при томе.

Договор о признању могао би да буде значајан развој истраге и знак да 45-годишњи Гејтс планира да понуди инкриминишуће информације против дугогодишњег сарадника Манафорта или других чланова Трамповог штаба у замену за блажу казну, навео је Њујорк тајмс.

У судским списима се види да је Гејтс пристао да се изјасни кривим за уроту против америчке владе везано за проневеру и нерегистровано лобирање у иностранству као и за лагање савезним властима.

Мулер је против Гејтса и Манафорта први пут подигао оптужнице у октобру и обојица су се изјаснила да нису криви.

Засад није јасно шта би Гејтс могао да понуди истрази специјалног тужиоца. У оптужницама против Гејтса и Манафорта ништа не указује на средишње питање Мулерове истраге — да ли су Трамп или његови сарадници координисали активности с руском владом да се омету председнички избори.

Гејтс је био у изборном штабу знатно дуже од Манафорта који је смењен у августу, али је до дана избора био у Трамповом авиону.

У оптужници се наводи развијена шема Гејтса и Манафорта како да сакрију од америчких власти милионе долара које су зарадили као политички консултанти у Украјини где су радили за бившег председника Виктора Јануковича, дугогодишњег савезника руског председника Владимира Путина, наводи Њујорк тајмс.

Лист додаје да су радом у Украјини били повезани с бројним људима с везама у Кремљу, међу којима је тајкун Олег Дерипаска.

Тагови: ; ; ;