Иванцов: Теза о утицају Русије на БиХ долази споља

Некоректне су приче да Русија преко Републике Српске врши утицај на Босну и Херцеговину и Балкан, изјавио је амбасадор Русије у Босни и Херцеговини Петар Иванцов и оценио да од односа Србије и Хрватске зависи стабилност у региону и БиХ, преноси „Глас Српске“.

Иванцов: Теза о утицају Русије на БиХ долази споља

Иванцов је рекао да би био злочин када би НАТО током вежби користио муницију са осиромашеним уранијумом.
Нагласио је да прича о таквим војним вежбама може да изазове забринутост и да је већ подигла тензије, што не доприноси стабилној ситуацији у БиХ.

Иванцов је оценио да Руска Федерација има добре односе са РС, али да као амбасадор пажљиво слуша што му говоре сви политички, јавни и друштвени актери у БиХ, настојећи да као представник Русије, која је „гарант Дејтонског споразума“, допринесе проналажењу неке врсте компромиса.

„Русија се никад не меша у унутрашње послове земаља, али ради на побољшању сарадње. Теза о неком ‘утицају’ Русије у БиХ долази споља“, рекао је Иванцов.

„Дејтон је донео мир. Сада странци не могу присилити БиХ да склопи неки нови уговор или направи измене. То би, ако желе, морали урадити народи у БиХ, јер је БиХ независна земља“, рекао је Иванцов.

Фонет

Коментари: