Више од хиљаду људи је изашло на протесте у Риги, главном граду Летоније, против реформе према којој ће се у школама за националне мањине користити само летонски језик, пренели су летонски медији.

 

 

Протести су организовани поводом 229 година од отварања прве школе у Летонији у којој се настава одржавала на руском језику.

Демонстранти су истакли плакате са натписима «Руске школе за руску децу», «Реформа је присилна асимилација», «Желим да учим на матерњем језику».

«Слоган данашњег догађаја је ‘Да буде руска школа!’. То је прије 229 година рекла Катарина Велика. Сада не само да захтевамо да летонске власти размисле о одлуци и реформи, већ позивамо међународну заједницу, која је показала интересовање за оно што се дешава у републици», изјавио је потпредседник Руске заједнице у Летонији Мирослав Митрофанов.

Он је најавио почетак скупљања потписа за утицање на посматрање ситуације са људским правима, што ће бити послато Европској комисији, Унеску, те организацијама ПАЦЕ и УН, пренео је ТАСС.

Митрофанов је додао да је циљ догађаја протестовање против одлуке владајуће странке и Владе Летоније да се ограничи употреба руског језика у образовању у Летонији.

Тагови: ; ;